Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonusstopp och klimatpengar i en smäll

/

EU:s toppmöte lyckades till sist få fram en del snabbstartspengar till klimatåtgärder i de fattiga länderna.

Annons

75 miljarder kronor på tre år är en anständig summa. Och inte ens det faktum att de delvis kommer att betalas från biståndsanslagen kan sägas uppröra, även om de snabbt bör ersättas av andra pengar som inte belastar biståndet. För det innebär att pengarna snabbt kan finnas på plats. Frågan om vad som därutöver behövs återstår att förhandla om. EU har åter enats om att målet är att jordens medeltemperatur inte får överskrida två grader, räknat från före industrialismen. Det återstår att se om EU i ett senare läge i förhandlingarna, kan enas om en sänkning av utsläppen med 30 procent i stället för nu utlovade 20.

En annan tänkbar inkomstkälla till både fattigdomsbekämpning och klimatåtgärder är faktiskt något som liknar den Tobinskatt på gränsöverskridande finanstransaktioner som diskuterats i ett tiotal år nu. För inte så länge sedan var det en fråga som bara diskuterades i rödgröna aktionsgrupper av olika slag. Attack är den bäst kända gruppen.

Men i finanskrisens spår diskuteras på allra högsta politiska nivå hur sådana kriser ska kunna undvikas, och hur man ska kunna undvika att storbanker och finanshajar inte ännu en gång lämpar över förluster i skattebetalarnas knän, samtidigt som de ändå tar ut orimliga bonusar.

EU-toppmötet enades nu om att utreda en ”global finansiell transaktionsskatt”. Det följer vad G20-länderna sa i Pittsburgh i september. Detta sedan både Storbritannien och Frankrike i finanskrisens spår talat för straffskatter på bankbonusar.

Risken är väl att det stannar vid munväder. Den svenska borgerligheten surar genom Carl B Hamilton (FP). Allvarligare är att USA så här långt är emot. I USA är man däremot angelägen att inte bara stödja finansmarknaderna. Obama har redan föreslagit att pengar från det stödet – från Wall Street – ska föras över till jobbskapande – på Main Street – som de säger där. Det skulle behövas i Sverige också.

Hur som helst bör alla ansträngningar göras för att bonusraseriet inte än en gång ska skapa finansiella bubblor. Därför är det bra att den svenska Finansinspektionen nu skärper reglerna kring bankernas bonusar. Det sker till protester från bankerna som framförallt pekar på att reglerna inte får vara strängare än i andra länder. Det är förstås inte taget ur luften. Men det vore dumt att inte passa på när andra länder är på väg att införa motsvarande åtgärder.

Det gäller att utnyttja det momentum som uppstått till följd av finanskrisen. Det gäller förstås även den skatt på finanstransaktioner som diskuteras. Den måste bli världsomfattande för att den ska kunna fungera.

I en värld där nationerna själva satsar miljarder på rustning, skulle en internationell skatt kunna kompensera för nödvändiga åtgärder mot fattigdom och global uppvärmning som ersättning för de miljarder som försvinner till rustningar.

Mer läsning

Annons