Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockskillnaden är övertydlig

/

Sverige är ett bra land – ett föregångsland, sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M), när han inledde gårdagens partiledardebatt.

Annons

Socialdemokraternas Mona Sahlin hade inget att invända mot det, men konstaterade att vi då måste vara rädda om det som gjort Sverige starkt. Politiken måste se till att hela landet utvecklas och att hela befolkningen får inte bara en utan flera chanser.

Hon konstaterade att Reinfeldt i sitt inledningsanförande inte sa ett ord om effekterna av snart fyra års borgerligt regerande. Det var i och för sig inte helt sant. För Reinfeldt talade om sina skattesänkningar, även om han förstås inte berörde hur skattesänkningarna fördelats.

Reinfeldt låter i många avseenden som en mycket gammal moderat, tydligt sliten pressad av dåliga opinionssiffror.

Det gör ont i de borgerliga att deras goda vilja ifrågasätts. Men när man går fram med en politik som faktiskt ställer många, både sjuka och arbetslösa på bar backe, så är det svårt att undgå de anklagelserna. Skillnaden mellan blocken är övertydlig.

Sen tycks Reinfeldt tro att han ska kunna vinna valet på sin regeringsduglighet och statsmannamässighet. Reinfeldts dröm är ju att moderaterna ska ta över rollen som det statsbärande partiet i Sverige. Men det är som miljöpartiets Peter Eriksson konstaterade snarare så att han kommer att förlora på alla misstag.

Schabblen med a-kassan som drev en halv miljon ur a-kassan, sjukförsäkringen där svårt sjuka ställdes utan ersättning och tusentals fortfarande kommer att bli utan all ersättning, plus den totala avsaknaden av aktiv näringspolitik också i djupaste kris, tär på förtroendet.

Till det ska läggas de borgerligas misslyckande med jobben och utanförskapet, deras viktigaste vallöfte 2006. Krisen har förvisso internationella orsaker. Men taktiken att skylla alla problem på krisen lär inte heller gå hem. För det som upprört folk mest, är ju resultatet av politiska åtgärder som skulle ha genomförts även om krisen inte blivit akut. Det extra skatteuttaget på pensionärerna är ännu ett exempel på det.

Ännu ett spår inför valrörelsen kommer att bli försöken att visa på splittring inom det rödgröna blocket. Men Reinfeldts försök att nu nagla fast de tre partierna genom att angripa deras hittills lagda budgetmotioner misslyckas, så länge de rödgröna kan hänvisa till den gemensamma budgetmotion som ska läggas i slutet av april.

Om de rödgröna skulle misslyckas komma överens då, får man däremot stora problem inför valet. Men inget tyder i dag på att något sådant ska ske.

Mer läsning

Annons