Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bill Gates sponsrar inte sjukvården

/

Själv kan jag dra mig till minnes två tillfällen när jag gått till doktorn bara för att höra att ”det är ingen fara, det går över”. Det är inte önskvärt att människor uppsöker hälsocentralen samma sekund som näsan börjar rinna, inte så länge vården bygger på principen att hjälp ska utgå till den som behöver det mest.

Annons

När det fria vårdvalet sätts i bruk vid årsskiftet förvandlas vården till en marknad, behovsprincipen ersätts av en efterfrågeprincip och då är det helt plötsligt jätteintressant att ta sig an patienter av typen ”det är ingen fara, gå hem och vila”. I Stockholm har det fria vårdvalet två år på nacken och resultatet är nedslående. DN berättade i fredags att antalet läkarbesök har ökat med 20 procent. Siffran ska inte tolkas som att stockholmarna numera är sjuka 20 procent oftare än tidigare. Nej, det är systemet som har blivit sjukt. Vårdvalet har helt enkelt skapat en efterfrågestyrd marknad – vill du ha vård så ska du få det. ”Tidigare sa vi åt folk med snuva att vänta och se om det gick över, i dag säger vi ’Kom hit på en gång’”, berättar en distriktsläkare och tydligare kan det knappast sägas.

Om någon undrar hur detta går ihop ekonomiskt så kan vi berätta att Bill Gates inte sponsrar Stockholms landsting. Kostnaderna betalas ur samma budget som tidigare, skillnaden är att politikerna har överlåtit till marknaden att sätta vårdens prioriteringar. Politikerna öppnar bara plånboken – närmare bestämt 484 kronor per patientbesök – och då spelar det ingen roll om det handlar om en snorig treåring eller ett besvärligt fall av ångest.

Vid årsskiftet blir Filippa Reinfeldts experimentverkstad, Stockholms läns landsting, nationell vårdpolitik. Nu vet vi vad vi har att se fram emot. KO

Mer läsning

Annons