Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beskedet som kan vända opinionen för S

/
  • Regeringen sneglar åt vänster igen. Men partiet bakom miljardsatsningen på kommunerna, Vänsterpartiet, fick inte vara med på presskonferensen.

Annons

Det var länge sedan det fanns anledning att glädja sig åt ett besked från regeringen. Det mesta har handlat om smärtsamma reträtter på sistone. Men i måndags kom det: Kommunerna får tio miljarder i höjda statsbidrag. Det är långt kvar innan man har täppt igen de stora hål som Reinfeldts regering åstadkom med sina skattesänkningar. Men tio miljarder är en bra början.

I och med det har Stefan Löfvens regering stakat ut en tydlig konfliktlinje mellan vänster och höger i politiken. Regeringens och Vänsterpartiets linje är att behålla den svenska modellen med en generell välfärd för alla, med löner som sätts av arbetsmarknadens parter och med en välfärd som betalas med skatter.

De borgerliga idéerna om hur vi ska integrera hundratusentals nyanlända innehåller bland annat marknadshyror, lagar om lägre ingångslöner och lägre bidrags- och ersättningsnivåer för nyanlända.

Allianspartierna drar sig inte för att utnyttja flyktingmottagandet som argument för frysta löner och otryggare villkor på arbetsmarknaden.

När Socialdemokraterna blåste till strid för den svenska modellen kändes det som om de tog tillbaka initiativet i inrikespolitiken. Plötsligt var det många väljare och sympatisörer som kände igen sitt parti.

Det är tydligt att alliansen känner sig tvungna att svara på offensiven. Jan Björklund (L) var först ut med att försöka ta tillbaka begreppet "den svenska modellen", som enligt honom innebär att slå vakt om arbetslinjen via "startjobb" med låga löner, bland annat.

På DN Debatt gjorde Moderaterna anspråk på att ha utvecklat den svenska modellen, som i Ulf Kristerssons (M) version handlar om privatiseringar och valfrihet. Och visst är det lika sant att svenska regeringar av skilda partifärger har skapat stora klyftor med hjälp av friskolereformen, fria skolvalet och privatiseringarna inom välfärden, samtidigt som de har behållit en skattefinansierad välfärd för alla.

Nu vill de borgerliga försämra bidragen och ersättningarna för nyanlända. De tänker inte höja några skatter och inte röra det system som gör att välfärdsföretag kan dra in på personal för att öka sina vinster. Ändå säger de sig värna om den generella välfärden.

Efter en lång period av nedgång känns det som om Socialdemokraterna håller på att vända den opinionsmässiga skutan. Stefan Löfven ser inte längre vilsen ut. Han har ett tydligt budskap att komma med: Vi tummar inte på att välfärden ska finnas till för alla. De tio miljarderna till kommunerna är första tecknet på att han menar allvar.

Läs mer: En svensk modell att värna

I Davos pratar man om lönelyft - inte sänkta löner

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Mer läsning

Annons