Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berlusconi, brudarna och grundlagen

/

Till de första tv-minnena hör invasionen av Irak (alltså den första), figuren Skurt plus ett märkligt program där rekvisitan bestod av ett antal tjejer som representerade olika frukter och visade brösten.

Annons

Eftersom jag var typ sju-åtta år minns jag inte detaljerna, men jag tror att gubbslem ger en bra sammanfattning. Att något liknande skulle sändas i dag på hyfsat familjevänliga tider känns långsökt.

I Italien däremot är denna glättiga och hjärndöda underhållningsform vanlig. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på att Silvio Berlusconi, en av Italiens rikaste personer, äger betydande delar av Italiens media, däribland de tre största tv-kanalerna. Att italienarna tvångsmatas med halvnakna tjejer sju dagar i veckan hade väl inte varit problem om det inte vore för att samma person som håller i skeden också råkar vara premiärminister.

I någon mening speglar den här vulgo-tv:n det förfall som Silvio Berlusconi försatt sitt land i. Premiärministern delar med sig till folket av sitt största intresse. Tjejer. Unga, snygga, lätthanterliga tjejer. Så hoppas den 73-årige patriarken kunna tjusa massorna – eller kanske snarare få dem att vända bort blicken från de viktiga frågorna, nämligen Italiens strömlinjeformade medielandskap och premiärministerns försök att konsolidera sin maktställning.

I onsdags slog Italiens författningsdomstol fast att lagen som ger den sittande premiärministern åtalsimmunitet strider mot grundlagen. Därmed kan de vilande utredningarna mot Berlusconi om misstänkta mut-, skatte- och bokföringsbrott återupptas. Men Berlusconi framstår som tämligen obesvärad, tydligen blev han snarast ”upplivad” av författningsdomstolens beslut. Det enda som inte rinner av premiärministern är pudret i ansiktet.

KO

Mer läsning

Annons