Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinfri

Annons

De rödgröna presenterade på folkpartiets dag i Almedalen sitt alternativ till fastighetsskatt. Bakom ligger uppenbarligen noggranna beräkningar.

Den under stora villa- och bostadsrättslån dignande stockholmska medelklassen ska inte känna sig hotad av de rödgröna. De allra dyraste villorna får höjd skatt. Men de flesta får det inte. Det är rimligt att den retroaktiva beskattningen upphör. Samtidigt blir den i grunden rätt märkliga, och inte minst prisdrivande, rätten att göra uppskov med skatten kvar. Den borde fasas ut så snabbt det bara går.

I övrigt är Almedalen ett nästan överväldigande arrangemang. Och det är fler än sossarna som försöker fånga intresset på den andra partiernas ”dagar”.

Sålunda har regeringen i dag ett stort ståhej i Stockholm för att fira att Sverige för andra gången blir EU-ordförande. Fast det är svårt att spåra partitaktik här. Det är ju i dag, samma dag som Mona Sahlin talar, det sker. Å andra sidan är landets journalister på Gotland. Vi får se hur det slutar.

I Visby finns enfrågerörelser, företag och lobbygrupper i en enorm mängd. Själv råkade jag hamna nära ett antal elbilslobbyister som anlitat FI:s Gudrun Schyman som för 16 år sen, som vänsterledare, föreslog att Gotland skulle bli en bensinfri zon, lagom stor för elbilar som den är. Nu är vi närmare målet.

Faktum är att man rentav hoppas på att kunna producera elbilar på ön. Planerad vindkraft och gårdagens besked om en ny kraftkabel till fastlandet lär väl inte minska optimismen. Krisen känns faktiskt märkligt avlägsen i ett soligt Visby.

Mer läsning

Annons