Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre tider underlättar för både regering och opposition

/
  • Förre statsministern Göran Persson (S) tror att de rödgröna kan restaurera arbetslöshets- och sjukförsäkringarna utan höjda skatter.FOTO: Scanpix

Plåga er inte med att höja skatter. Det är förre statsministern Göran Perssons (S) råd till den rödgröna oppositionen, enligt en intervju i Sydsvenskan i fredags.

Annons

Han tror att det i höst ändå kommer att finnas utrymme för både politiska reformer som förbättrad a-kassa och sjukförsäkring och sänkt pensionärsskatt.

Perssons slutsats är att Sveriges offentliga finanser är betydligt bättre än vad som sagts så här långt. En effekt av hans eget fögderi – som han inte utan grund ser det – han lämnade svensk ekonomi i gott skick. Persson väntar sig en valrörelse där regeringen säger att det går bättre och bättre för Sverige. Något som öppnar för mer skattesänkningar från regeringen. Klart är att pensionärerna i någon form kommer att kompenseras skattemässigt för de sänkta pensioner som följt på finanskrisen. Det har ju de rödgröna utlovat länge. Och regeringen hänger nu på. Lustigt nog sker det i ett läge där samma aktiemarknad gått så starkt att pensionsfonderna räknar med att justera upp sina tillgångar rejält.

Om detta blir regeringens väg blir det det lättare för den rödgröna oppositionen att finansiera sina förslag om att återställa de socialförsäkringar de borgerliga rivit ner. Och det gör de borgerligas tal om en rödgrön skattechock mindre trovärdigt.

När Socialdemokraternas finans-politiske talesman Thomas Östros i fredags debatterade mot finansminister Anders Borg (M) i Radio Skåne, gjorde han en analys som liknade Perssons. Han uteslöt kraftiga skattesänkningar och menade att valet skulle stå mellan restaurerad välfärd modell de rödgröna och fortsatta skattesänkningar med konsekvenser för välfärden, signerad den moderatledda regeringen.

I så fall – och jag är långt ifrån säker på att världsekonomin inte drabbas av ett bakslag redan före valet – kan vi se fram emot en valrörelse som liknar den 2006. Skillnaden är att väljarna nu vet vad de borgerligas ”arbetslinje” betyder i form av nedrustade socialförsäkringar och nedskurna möjligheter att genom utbildning och stöd komma åter på arbetsmarknaden.

Mer läsning

Annons