Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre som föreläsare än statsminister

/
  • Statsminister Fredrik Reinfeldt talade på måndagskvällen i ett soldränkt Visby på temat vår föränderliga värld. Det blev lite politik men desto mer folkbildning.

I förra årets Almedalstal var Fredrik Reinfeldt nöjd, på gränsen till dryg. Statsministern provocerade många genom att tala om odefinierade grupper som han kallade ”särintressen” – en raljant omskrivning för sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Annons

När M-ledaren i går ställde sig på scenen i Almedalsparken var tonen en annan. Det var kanske inte så mycket ett tal utan en föreläsning som Reinfeldt levererade. En lektion om vår föränderliga värld där diktaturer blir demokratier, där allt fler barn överlever de första kritiska levnadssåren och om ett Sverige i brytningstid. Fredrik Reinfeldt skisserade på de långa linjerna: Hur länge kommer dagens 18-åringar att behöva jobba? Vad betyder ordet pensionär när framtidens 90-åring kommer att vara pigg som en 70-åring? Återigen visade Fredrik Reinfeldt att han är en god föredragshållare. En gång lyssnade jag till statministern när han talade inför gymnasieungdomar på Wargentinskolan i Östersund. Han framstod då som den bästa samhällsläraren jag aldrig haft.

Men nu handlar det om politik, och man undrar vad Fredrik Reinfeldt egentligen ser framför sig när han beskriver den svenska äldreboomen. Hur anpassar vi dagens stressiga och föränderliga arbetsmarknad för ett långt liv som löntagare? Svaret kräver forskning och fördjupad kunskap. Tyvärr valde regeringen som en av sina första åtgärder efter valsegern 2006 att stänga Arbetslivsinstitutet i Östersund, en världsledande institution inom området arbete och hälsa. Statsministern nämnde inte heller med en stavelse det goda arbetslivets betydelse under sitt Almedalstal.

När Fredrik Reinfeldt tänker högt om två karriärer i mitten av livet för att sedan runda av som egen företagare vid 70, frammanar han bilden av en moderat framtidsvision. Ty det är bara om vi jobbar tills vi stupar som vi kan kompensera för de massiva skattesänkningarna. Men i stället för att drömma sig bort till en avlägsen framtid borde kanske statsministern fundera hur vi ska få dagens 56-åringar att orka hela vägen till 65. Utbrändhet är inte inbillning.

Mer läsning

Annons