Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barack, Fredrik, Jens och Vaclav

Det drar ihop sig till ett viktigt möte i klimatpolitiken. I Köpenhamn i december ska slaget stå.

Annons

Om det nu blir så mycket till slag. Barack Obama, den amerikanske presidenten gör sitt bästa för att tona ner förväntningarna. Köpenhamn är ett delmål för honom, som ännu inte har sin kongress med sig på några radikala klimatåtgärder. Detsamma – när det gäller viljan att tona ner förväntningarna alltså – kan sägas om Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt som besöker Obama i veckan. För detta får han kritik hemifrån – av Socialdemokraterna.

Självklart kanske Du tänker. Och kanske det också är vad Socialdemokraterna tänker – att det är självklart att kritisera Reinfeldt oavsett vad han gör. Jag tror att man då tänker fel. Det är mycket klokare att kritisera Reinfeldt för den orättfärdiga politik han genomför i Sverige, än för hans sätt att förhandla.

Kanske det går åt pipan i Köpenhamn. Kanske någon del av det i så fall kan komma att belasta Reinfeldt. Men säkert är det inte. Problemet med Reinfeldt än nämligen inte att han inte är kapabel att sköta sitt ämbete. Problemet är att han för en högerpolitik som splittrar samhället efter klasser och geografi. Ska man kritisera hans klimatpolitik så kritisera politiken och inte hans sätt att förhandla. Om sossarna väljer att kritisera allt lär de finna att färre orkar lyssna till den politiska kritiken.

Till sist kan vi nu säga grattis till Östersunds Jens Nilsson som nu, sedan Tjeckiens president Vaclav Klaus i går skrivit under Lissabonavtalet med säkerhet tar ett sjätte mandat i EU-parlamentet åt de svenska sossarna. Vi kan som jag ser det gratulera oss själva också. Nilsson har meriter och erfarenheter från EU:s regionala samarbete som vi kan få nytta av. Nu lär det därtill dröja länge innan EU börjar med nya stadgeändringar. Det gör att vi bör kunna diskutera mer om den politik som bör föras. Det innebär också att en fortsatt utvidgning av EU möjliggörs. EU blir allt mindre av en rikemansklubb. Det är också värt en gratulation.

Mer läsning

Annons