Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna behöver regler

/

Annons

Kapitalismen är effektiv. Kallar vi den marknadsekonomi och ser till att den rymmer ett mått av maktbalans och socialt ansvarstagande (kalla det gärna socialdemokrati), kan den förenas med en välfärd åt alla. Men de kriser kapitalismen skapar är fruktansvärt dyra. Därför måste vi finna sätt att reglera framförallt den finansmarknad som orsakar kris på kris. I det arbetet framträdde i går ett par oväntade vapendragare.

Det är inte många dagar om året jag håller med Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström. Jag respekterar hans insats som Riksbankschef, men nu framstår han som en nyliberal testuggare av värsta sort.

Därför överraskar det mig att han i gårdagens DN, tillsammans med Jörgen Appelgren som tidigare var ekonom på Nordea, framträder som en som vill förändra penningpolitiken och skärpa tillsynen av bankerna.

Det finns i och för sig en logik i resonemanget. Krisens kostnader är enorma. Kan man undvika det är mycket vunnet för alla.

De två vill varaktigt höja kapitalkraven på bankerna så att kriser inte ska kunna hota själva bankerna. De vill därtill reglera kapitalkravet så att det bli högre i goda tider då en kreditbubbla annars riskerar att byggas upp som de gjorde i 80-talets Sverige och som nu skett i de baltiska staterna med stor hjälp av de svenska storbankerna.

Och de två nöjer sig inte med rådgivande organ. Deras beska besked är: ge Riksbanken i uppgift att ta dessa beslut. De öppnar också för att eventuellt slå samman den med finansinspektionen.

Till detta läggs, inte mindre överraskande, förslaget att ändra Riksbankens uppgift. De två är på goda grunder rädda om inflationsmålet.

Det har tjänat oss väl. Låg inflation ger även löntagare pengar kvar i plånboken.

Problemet är att Riksbanken inte har att ta hänsyn till saker som kan orsaka svåra kriser utan att dessa kortsiktigt påverkar inflationen.

Det Bäckström och Appelgren kallar ”finansiella excesser och skenande tillgångspriser” som inte på kort sikt drivit upp inflationsbedömningarna, har lämnats utan åtgärd.

Det man talar om är kraftigt ökad utlåning, och därmed skuldsättning, och kraftigt höjda huspriser. Sånt som byggt också de senaste finansiella bubblorna. Hade den amerikanska centralbanken Federal Reserve tagit sådana hänsyn hade den amerikanska lånebubblan kunnat undvikas.

I Almedalen i Visby talade Vänsterpartiets Lars Ohly i söndags om förstatligade banker, bättre kontroll av de stora privata bankerna och krav på statligt ägande i de banker som får statligt stöd. Det används nu för att visa en spricka inom det rödgröna blocket.

Jag ser inget i det som inte både Socialdemokraterna och Miljöpartiet borde kunna acceptera.

Till en del, starkare reglering, är uppenbarligen även Svenskt Näringslivs VD med på det tåget.

Mer läsning

Annons