Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avkrokarna blir alltmer avlägsna

/

Annons

”Jag kallar den flataklocksmodellen.” Säga vad man vill om landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C), men namnet ger stilpoäng.

Det tar fasta på Sveriges geografiska mittpunkt, fastställd på 1940-talet efter ett komplicerat avvägnings- och beräkningssystem där man placerade Sveriges öar direkt vid kusterna och fick fram en kartmodell med Sveriges samlade landareal. Mittpunkten definierades som kartmodellens tyngdpunkt och visade sig ligga vid Flataklocken i nuvarande Ånge kommun.

Syftet med Eskil Erlandssons flataklocksmodell är att belysa alla regeringsbeslut ur ett landsbygdsperspektiv. Nu vill Centerpartiet dessutom att kommunerna ”landsbygdsförsäkrar” sina förslag. Ett strålande initiativ, om det hade gett resultat. Trots senaste tidens budgetsatsningar på bredband och infrastruktur i norr kvarstår det faktum att reform efter reform har gynnat rika kommuner runt de större städerna, inte landsbygden.

För två år sedan gjorde Riksdagens utredningstjänst en fördelningsanalys efter Reinfeldts fyra första år vid makten. I runda slängar har regeringen flyttat 87 miljarder från det offentliga till folks plånböcker. Medelinkomsten i Stockholmskommunen Danderyd har exempelvis ökat med 34 600 kronor/år. I grannkommunen Täby (Reinfeldts hemkommun) är ökningen lite nättare men ändå rejäl, 21 400 kr/år.

I Ånge är motsvarande siffra 7 900 kronor, grannkommunen Bräcke ligger lite lägre, 7 100/år. Jämför man förortskommunerna med glesbygdskommunerna ser man att nettoinkomsten har ökat med nästan dubbelt så mycket i förorten som på glesbygden. (15 900/år respektive 8 200/år).

Men i en hjärtefråga har ändå isterbandsminister Eskil Erlandsson fått med sig regeringen: Matlandet Sverige, som går ut på att stärka den småskaliga matproduktionen inte minst med tanke på turismen. En summa på 120 miljoner kr/år avsätts för att skapa jobb och tillväxt kopplat till mat och matupplevelser runt om i landet. Men det är trots allt inte särskilt mycket pengar jämfört med vad exempelvis rot- och rutavdragen fördelar. Förra året betalades 15,3 miljarder ut som skattereduktion för olika husarbeten. Bara Täby fick 228 miljoner.

Det fanns en tid när Ånge kommun aktivt marknadsförde sig som Sveriges mittpunkt. Men i samband med en inflyttningskampanj för ett antal år sedan började de kalla sig ”Alldeles underbara avkrokar”. Det där med avkrokar har fått kritik i bygden, på grund av perspektivet. För en Ångebo är ju Ånge mittpunkten, inte avkroken.

Hade flataklocksmodellen lyckats vända på perspektivet och sätta avkroken i centrum, så hade den varit genial. Dessvärre talar verkligheten sitt tydliga språk. Vi lever i ett samhälle där landsbygden betraktas som alltmer avlägsna avkrokar. Täby ”rotar” för 193 miljoner och Centerpartiet får 120 miljoner för att skapa ett levande museum av den svenska landsbygden.

Eskil Erlandsson skulle kunna kapa flataklocksmodellen efter de fyra första bokstäverna. Det krävs mer än en lovvärd modell för att sätta landsbygden i centrum.

Mer läsning

Annons