Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attityd

Annons

Sveriges ekonomi är på väg ner i svart. Att vänta sig vore, att det skulle stärka oppositionens opinionssiffror och försvaga regeringens. Det vi sett är motsatsen. Före det dramatiska ekonomiska raset, när tiderna var goda, var missnöjet med regeringen starkt. Fler än jag ifrågasatte det omoraliska i att slå mot sjuka och arbetslösa när staten faktiskt hade pengar i skattkistorna.

I krisen har stämningen förändrats bland de osäkra mittenväljarna. En orsak till detta kan vara att många med jobb faktiskt fått det bättre i krisen. Räntesänkningarna har fått ett väldigt genomslag för alla som har stora rörliga lån, och de ska läggas utanpå de skattesänkningar som gynnat medelklassväljarna – så länge de inte blir sjuka eller arbetslösa.

En annan orsak är att väljarna ännu inte anklagar regeringen för krisen. Det är ju sant att krisen i allt väsentligt kommer utifrån. Därtill har vi en regering som lyckats väldigt väl med att lägga ansvaret på andra.

Det gäller både finansbranschen och bonusdirektörerna, som förtjänar kritiken, och det GM som nu befinner sig på konkursens rand. Att centern riskerar att raderas ut i Västra Götaland stör inte helheten för de borgerliga.

Sen har vi från främst statsministerns sida sett något som vi inte sett sen socialdemokraten Göran Persson var som populärast, nämligen en statsmannaliknande attityd. Det går uppenbarligen hem just nu.

Utmanaren Mona Sahlin, s, har anledning att verka mindre delande och mer enande. Verkligheten lär ändå komma i kapp regeringen Reinfeldt.

Mer läsning

Annons