Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att välja rätt helvete

Annons

Larmet går, tre skolor i New York har tvingats stänga efter nya fall av svininfluensa. Läget är kritiskt, skriver morgontidningen och accentuerar allvaret genom en bild på en man bärande ansiktsmask. Inte lika kritisk som situationen är för de tiotusentals människor som i detta nu plågas av tuberkulos, skulle Hans Rosling svara.

”Svininfluensa kan bli en framtida katastrof, men medan vi spekulerar pågår en daglig tuberkuloskatastrof med tusentals döda”, säger den välkände professorn i internationell hälsa. Och han har förstås rätt. Under 10 dagar, mellan 26 april och 6 maj, dog drygt 63 000 personer i tbc. Inte i Brunflo, New York eller Mexico City utan i de allra fattigaste delarna av världen. Så ser en riktig katastrof ut. Och så fungerar en etnocentrisk medierapportering.

Det är bra att någon emellanåt påminner oss om att det faktiskt existerar en värld utanför den västerländska kulturkretsen. Att det är just Hans Rosling som säger ”nu är det för mycket, någon måtta får det vara” är inte så förvånande med tanke på hans många och långa resor i den fattiga världen som läkare och forskare.

Myndigheter runt om i världen följer noggrant svininfluensans utbredning. För närvarande tycks läget vara under kontroll. Därför vore det kanske klokt om vi i lite större utsträckning koncentrerade oss på de helveten som redan uppträder på jorden: tbc, hiv/aids eller det faktum att under tiden som du läst den här texten har ungefär sju barn dött av komplikationerna från en vanlig simpel diarré.

Ett tips för den som vill bekanta sig närmare med Hans Roslings forskning, på hemsidan kan intresserade lyssna och titta på några av hans föresläsningar. Ni kommer inte att ångra er!

KO

Mer läsning

Annons