Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsrätten är inte förklaringen

/
  • Las är inte problemet – utan brist på utbildning. Bättre samarbete skola-näringsliv och riktade anställningsstöd till unga kan förbättra läget. Las fungerar redan.  Foto: Scanpix

Först bör man nog påminna om varför vi har ett anställningsskydd. Det beror inte på att alla arbetsgivare är skitstövlar. Det beror möjligen på att några är det.

Annons

Men ännu mer på att alla de schyssta arbetsgivarna ska slippa konkurrera med skitstövlar och därmed tvingas bli sådana själva.

Med andra ord: löntagarna behöver ett skydd mot godtycke, repressalier och diskriminering. Det skyddet består i att det ska finnas en saklig grund för uppsägning. Turordningsreglerna gör att det blir svårare att använda uppsägning på grund av arbetsbrist för att dölja att uppsägningen görs av personliga skäl.

Det är väl den effekten som gör att arbetsgivarparten lägger så stor vikt vid förändrad eller slopad las (lagen om anställningsskydd). En annan orsak är att fackens förhandlare med lagen som hjälp, inte sällan kan se till att det kostar pengar för företagen att behålla den anställde de själva vill.

Detta system som ger de uppsagda verkliga möjligheter, är väl i sin tur bara bra i ett svenskt system där det trots allt är relativt lätt att säga upp folk, tvärtemot vad som ofta påstås från högerhåll.

I en rapport från tjänstemännens centralorganisation, TCO, med det uttalade syftet att undersöka om las kan lastas för den höga ungdomsarbetslösheten, visar man att det svenska anställningsskyddet i stränghet är det svagaste av OECD:s 30 medlemsländer, undantaget de anglosaxiska länderna, Japan, Schweiz och Danmark. Sverige ligger 10:a. Till placeringen bidrar att Sverige har så generösa regler för tillfälliga anställningar.

Men hur var det då med ungdomsarbetslösheten. En effekt av alla tillfälliga anställningar är att relativt få av de unga har fasta jobb. Ändå har 45 procent av de unga under 25 fast anställning. Las av i dag gör det inte svårare för unga att få jobb.

Än svårare att bevisa är påståendet från främst unga inom borgerligheten, som säger att las gör unga arbetslösa. Här visar Tco att 97,5 procent av de unga arbetslösa inte blivit det på grund av las. Av de övriga 2,5 procenten kan finnas ett antal, obekant hur stort. Lagens disposivitet, alltså möjligheten att förhandla, gör kravet på försämringar i las obehövligt.

Påståendet att de unga drabbas av las saknar grund. Unga arbetslösa hjälps bättre av utbildning och riktade anställningsstöd.

Mer läsning

Annons