Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apanage

Den borgerliga regeringen antyder att de kommer att bistå kungaparet med kostnaden för nästa sommars stora kronprinsessbröllop. Det blir inte billigt.

Annons

 

Många kommer förstås att hävda att bröllopet i gengäld kommer att skapa stora turistinkomster. Den är kanske sant, kanske inte. Men jag tycker inte att det egentligen spelar någon roll.

Det handlar om en snuskigt rik familj där rikedomen är en effekt av skattebetalarnas långvariga frikostighet.

Det är lätt att kritisera finansdirektörer och andra bonusjägare. Nuförtiden leder den borgerliga regeringens främsta företrädare den ligan. När de skulle våga säga åt kungahuset att pröjsa sina bröllop själva, så skulle jag börja tro på deras radikalism.

Kommer då sossarna att våga säga nej till extra apanage. Självklart inte. Jag skulle verkligen inte rekommendera Mona Sahlin att göra det heller. Monarkin är en given förlorarfråga för socialdemokratin som i 120 år eller så (sossarna fyller år i år) haft kravet på republik i partiprogrammet.

Jag skulle inte rekommendera Sahlin att byta fot i denna sak. För det är faktiskt viktigare att vinna val än att vinna en principstrid som denna. Tänk bara på om Göran Persson hade vunnit valet 2006. Då hade de arbetslösa haft en bättre ersättning. Då hade de sjuka haft en bättre sjukförsäkring.

Att vi då fortfarande hade fått dras med ett kungahus av det mer oförargliga sorten, så tror jag att många kunnat leva med det. Det kan vi efter 2010 också. Men tvingas vi leva med Reinfeldts styre får vi problem. SS

Mer läsning

Annons