Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använd staten för jobben

/
  • I Nederländerna har företagen möjlighet att slippa uppsägningar genom att staten garanterar lönen för anställda som tvingas gå ner i arbets-tid. Det är något Sverige borde ta efter.   Foto: SCANPIX

Regeringens passivitet i den akuta krisen är anmärkningsvärd. Så tillhör Sverige de länder där arbetslösheten ökat mest.

Annons

 Men det gäller också Danmark där det är för lätt att sparka folk. I Nederländerna däremot har krisen motats med aktivt statligt stöd till de industrier som valt att behålla de anställda.

Än så länge är det i första hand tillfälligt anställda och de som aldrig hunnit ut på arbetsmarknaden som drabbats. Men många varsel är på väg att lösas ut, samtidigt som en större del av de varslade blir arbetslösa. Sverige är enligt flera prognoser på väg mot12 procents arbetslöshet. Bland de unga riskerar siffran att gå upp mot 40 procent.

Detta sker i ett läge där allt färre av de arbetslösa får en anständig ersättning. Bara 21 procent av de arbetslösa får nu 80 procent av ersättningen. Det är en halvering på två år. Och vi vet ju att taket skulle ha höjts om socialdemokraterna hade vunnit regeringsmakten 2006.

Nu försämrades i stället ersättningsnivåerna. Många står utan annat än socialbidrag något som kommunerna inte fått ekonomisk kompensation för, och som innebär att ännu fler jobb går förlorade i kommunsektorn.

Lika illa som de arbetslösas försämrade villkor, är att regeringen är så passiv inför arbetslösheten. Det åskådliggörs av hur arbetslösheten ökat i EU-länderna. Statistik från Eurostat publicerad i DN förra lördagen visar att de baltiska länderna och Irland står i en klass för sig när 23 av 27 länder jämförs.

Intressant att notera är att Danmark kommer därpå. Där har krisen inte alls slagit lika hårt som på Irland. Men man har det av svenska arbetsgivare så eftertraktade flexicuritysystemet där höga ersättningar kombineras med ett närmast obefintligt anställningsskydd. Där har arbetslösheten ökat med 90 procent. Det är för lätt att sparka folk där. Sverige har fortfarande högre arbetslöshet. Men ökningen kan jämföras med Sveriges 38 procent, som i sin tur är på plats 17.

Bäst i klassen är Nederländerna. Man skulle önska sig att regeringen undersökte hur det kommer sig att arbetslösheten där inte ökat alls.

Ett delsvar är i varje fall att de holländska företagen kan söka statligt stöd för att slippa säga upp personal. När arbetstiden skärs ned får den anställde istället stöd från staten. Man vinner därmed både att företagen har kvar sina anställda när den akuta krisen är över, samtidigt som tusentals slipper gå ut i öppen arbetslöshet.

Och vad säger regeringen? Mest inget. Centern vill rasera anställningsskyddet för att fler unga ska få jobb. Som om det vore lättare för äldre att få jobb. Och som om vi har något att vinna på att omfördela arbetslöshet när det som behövs är jobb.

Mer läsning

Annons