Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvar från dag till dag

Annons

Ena gången är skattesänkningar rätt medicin eftersom det antas skapa jobb. Då kallas det att ta ansvar. Nästa gång är skattesänkningen fel medicin uppenbarligen eftersom de inte skapar jobb. Då kallas det ändå att ta ansvar. Vad regeringen än gör, så anses de i medierna ta ansvar. Och det gäller inte bara på de blå ledarsidorna. Våra stora tidningar har verkligen politiserats även på nyhetsplats.

När politiker som Socialdemokraternas Håkan Juholt går fram med krav på investeringar i bostäder och järnvägar så beskrivs det som om han vore en ansvarslös slösare. Men när regeringen sedan lägger sig nära både sossar och miljöpartister i en satsning på järnvägar och vägar, så blir det plötsligt ansvarsfullt igen. Men om sossar och miljöpartister vill satsa mer, så blir det plötsligt oansvarigt, även om de, som sossarna, har pengar att tillgå genom att inte sänka restaurangmomsen.

Det är som LO-tidningens Martin Klepke säger, hög tid för en ny mediestrategi för arbetarrörelsen.  Ett sätt kan vara att tala högt om politiseringen av den borgerliga pressen och de stora etermedierna. På ett enda område kan jag se en vilja hos de stora drakarna till en ändrad hållning. Den monumentala svartmålningen av Mona Sahlin, som till sist avgjorde valet 2010, har ersatts med en större respekt för personen Juholt. I varje fall får han plus för saker som agitatorisk förmåga och folklighet. Fast när det handlar om ansvar så är det förstås de som sänkt skatter och raserat våra välfärdssystem, alltså herrar Reinfeldt/Borg, som kallas ansvariga. Det är en ansvarslös beskrivning.

Mer läsning

Annons