Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrar sig

Annons

En infektionsläkare från Stockholm, Sven Britton, känd som flitig och intressant socialdemokratisk debattör, varnade i somras i SvD för den planerade massvaccineringen mot svininfluensan, eller som det enligt myndigheterna något obegripligt ska heta, den nya influensan.

Han motiverade det då med att skälen för den enormt omfattande vaccineringen snarare var ekonomiska än medicinska. Stora samhällskostnader eller problem för att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner var inte skäl nog för att alla skulle vaccineras, skrev han då.

I fredagens SvD har han ändrat sig. Det har onekligen ett stort värde.

Vi som inte har någon medicinsk kunskap får svårt att ta ställning till vad som är klokt och inte, om professionen är oense.

Det som fått Britton att tänka om är att han haft närkontakt med en av de unga människor som i dag är svårt drabbade av den nya influensan.

Han skriver i SvD angående den man som flögs till danska Århus:

”Att se en ståtlig, tidigare frisk man så snabbt ansättas av svår lufthunger som inte ett stort sjukhus intensivvårdsresurser kan rå på är omstörtande även för en person med 45 års erfarenhet från klinisk sjukvård”. Britton hoppas nu på en god uppslutning av en allmän vaccinering så fort ett godkänt vaccin finns att tillgå. Det var modigt av honom att ändra sig när den verklighet han lever i gjorde det.

Mer läsning

Annons