Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Borgs historiska misstag

/

När regeringen presenterar sin hittills viktigaste budget för hur den ekonomiska krisen ska mötas utlovar man – och nu är det läge att kontrollera säkerhetsbältet – 400 nya platser i den yrkesorienterade vuxenutbildningen!

Annons

Nästa år kommer en halv miljon att vara arbetslösa, Sverige marscherar raskt mot tio procents arbetslöshet och regeringen kontrar med 400 nya platser.

Enkel matematik: 400 utbildningsplatser fördelat på Sveriges 290 kommuner blir 1,4 extra platser per kommun. Välj själv om du ska skratta eller gråta.

Regeringen påstår själv att den under året satsar drygt 10 miljarder kronor på aktiva arbetsmarknads-åtgärder. Fast här gäller det att hålla koll på semantiken. Ty normalt förknippas den här typen av åtgärder med investeringar på till exempel komvux, arbetsmarknadsutbildningar, grundvux, behörighet till gymnasiet och högskolan och yrkesvux.

Regeringen vilseleder genom att påstå att den går på offensiven med arbetsmarknadspolitiken när nästan alla pengar de facto är bokade för ökade utgifter för a-kassa och ersättningar till arbetssökande i arbetsmarknadspolitiska program.

Är det något vi lärt oss efter sossarnas valförlust så är det att inte dribbla med de arbetsmarknadspolitiska programmen. Åtgärderna måste vara substantiella, att låtsas ringa påhittade arbetsgivare med sin egen handflata som telefon leder inte till jobb. Att sitta i timmar framför någon av arbetsförmedlingens jobbsökarterminaler ger inte heller särskilt bra avkastning.

Människor måste rustas – läs utbildas – för att stärka sin konkurrenskraft. Här går en skarp gräns mellan högern och vänstern.

Risken är stor att vi om ett år eller så tvingas drämma fiaskostämpeln över 2009 års vårbudget. Vi kommer att behöva konstatera att regeringen försökte göra som gammelsossarna, gömma undan några hundratusentals arbetslösa vuxna och ungdomar i verkningslösa åtgärdsprogram. För det är vad regeringen tänker göra, ”lära arbetslösa skriva CV och gå på jobbsökarkurser när de lediga jobben är färre än någonsin”, för att citera TCO:s ordförande Sture Nordh.

Gårdagens riksdagsdebatt var klargörande. Vår tids viktigaste fråga är faktiskt inte bonusar eller vd-pensioner utan denna: Hur säkrar vi löntagarnas trygghet och konkurrenskraft? Regeringens strategi är att låsa in några hundratusen människor i passiva åtgärdsprogram.

Det känns skönt att som sosse kunna säga: Det kommer inte att fungera!

 

Mer läsning

Annons