Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändå tillåts klyftorna öka

/

Annons

Sverige går bra ekonomiskt. Det gör faktiskt den borgerliga politiken ännu mer omoralisk. För det är inte av ekonomiska skäl folk slängts ur sjukförsäkringen. Nu när sjuktalen drastiskt ökar igen på grund av att utförsäkrade skickas tillbaka till Försäkringskassan, så visar det tydligt hur feltänkt det var att göra sjuka människor ännu sjukare av oro. DN berättade i förrgår om en kvinna som nu är tillbaka, men med stora skulder så att hon blivit vräkt.

Regeringen påstår att skattesänkningar och försämrade socialförsäkringar skapar jobb. Men det är inte sant. Däremot är det sant att långtidsarbetslösheten ökat drastiskt under de borgerligas styre.

Rapporter i veckan visar att kostnaderna för socialbidrag fortfarande ökar. En del är säkert alla de utförsäkrade sjuka, andra är alla de arbetslösa, det är nu två tredjedelar av alla, som inte har någon arbetslöshetsersättning alls. Bara fyra procent har nu full ersättning, 80 procent av inkomsten. Och regeringen skryter över att det går bra för Sverige. Jo, många har fått det bättre. Sänkta skatter gör sitt till för dem som har jobb. Men vill vi leva i ett samhälle där klyftorna ökar som de gör nu?

I veckan kom ännu en rapport om ökade klyftor. Visserligen vet vi inte exakt hur mycket rikare de rikaste blivit. Den borgerliga regeringen har nämligen avskaffat den statistiken!

Däremot vet vi vilka som drabbats hårdast. Det är barnfamiljer med bara en familjeförsörjare. Framförallt är det ensamma kvinnor och deras barn som drabbas. Detta tillåts ske i ett Sverige som en del, visserligen något överdrivet, jämfört med tigerekonomier. Förre statsministern Göran Persson (S) slog snabbt fast en lösning på det problemet, när siffrorna över barnfattigdomen presenterades. Höj barnbidraget säger han. Klokt. Men regeringen Reinfeldt vill i stället sänka skatterna med mer till dem som redan tjänar mest.

De som säger att de inte ser någon skillnad mellan blocken vill inte se.

Mer läsning

Annons