Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än står fönstret öppet

/

Annons

Det finns, tvärtemot vad moderaterna påstod 2006 ingen patentlösning för att skapa jobb. Det finns många dellösningar. I akut kris handlar det om att agera både kortsiktigt för att hålla efterfrågan uppe och långsiktigt genom att skapa bättre regelverk i finansmarknaden. Så länge krisen består är ett fönster öppet för sådana förändringar. Sen blir det svårare.

Full sysselsättning var temat för socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby i går. Till full sysselsättning är det långt. Nationalekonomen Henry Ohlsson sammanfattade problemet med alla som riskerar långtidsarbetslöshet så här:

– Dilemmat är att lönen kan vara för hög samtidigt som inkomsten är för låg.

Med andra ord tjänar alla inte in sin lön, samtidigt som den inte kan sänkas, för då går den inte att leva på. Det finns en väl beprövad metod att lösa problemet. Med statliga lönebidrag kan fler få jobb. Men det gäller att se till att de inte konkurrerar ut andra jobb.

Både Ohlsson och Kommunals utredningschef Anna Thoursie ansåg att lönesubventioner var ett underanvänt medel för att få folk i arbete.

Östros betonade värdet av att alla arbetslösa snabbt erbjuds utbildning – som både rättighet och skyldighet.

Som grundhållning är det viktigt att hålla upp de lägsta lönerna.

Det var av samma skäl den förre finansministern Allan Larsson (S) uttryckte det så här: taket i a-kassan är golvet mot fattigdom. Det är ett stort problem att a-kassan i dag ger så lite som 50 procent av inkomsten vid jobb för många arbetslösa.

Ohlsson tänkte sig till och med en kraftig engångshöjning av ersättningen. Larsson betonade hur viktigt det är att EU inte än en gång faller tillbaka i en passivitet som kan övergå i bestående massarbetslöshet.

Han jämförde krisen med ett jordskred där allt fokus lagts på problemen på toppen. Vem ska skydda alla nere i dalen? Också Larsson såg förre Riksbankschefen Urban Bäckströms förslag, som jag skrev om i går, som intressant.

Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros betonade att möjligheten till ett kraftfullt agerande faktiskt ännu finns.

Möjligheternas fönster står ännu öppet, men det riskerar att stängas av nyliberala krafter när krisen trappas av. Det gäller att agera nu.

På frågan om socialdemokratin internationellt varit för undfallande mot nyliberalismen hänvisade han till Europeiska socialdemokraters parti som – sant men mindre känt – långt före krisen diskuterade bankers kapitaltäckningskrav, behovet av gränsöverskridande övervakning och problemet med sånt som hedgefonder.

Men Östros sa också självkritiskt att också Sverige alltför länge värjt sig mot tanken på att lämna kontrollen till EU-nivå, trots att kapitalmarknaderna sen länge är gränsöverskridande.

Nu – inte minst efter de baltiska erfarenheterna finns en bred enighet om att det också behövs övernationell kontroll. Här får det svenska ordförandeskapet som inleds i dag en viktig roll.

Mer läsning

Annons