Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt tydligare skillnad mellan blocken

/

Annons

Så kom då oppositionen med sina budgetalternativ. I stället för skattesänkningar för lånade pengar, blev det satsningar på jobben och förbättringar i socialförsäkringarna. Inte minst pensionärerna får sitt. Skillnaden mellan blocken blir än tydligare. Från borgerligt håll lär man tala om en satsning på ”bidragslinjen”. I de borgerligas värld är pension ett bidrag. Detsamma gäller sjukpenningen och arbetslöshetsersättningen.

Men det är struntprat. Alla som arbetar betalar in till sina försäkringar mot sjukdom och arbetslöshet. I ett välfärdssamhälle gäller det att försäkringarna är så pass bra att den som blir utan jobb därför slipper att gå från gård och grund. Så är det inte i dag. Men om sossarna vinner valet höjs ersättningen så att alla som tjänar upp till 27000 i månaden får 80 procent av lönen. Man tar samtidigt bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Dessutom borde det vara självklart att pensionärer inte betalar mer i skatt än den som jobbar vid samma inkomst. Nu halveras skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare i Socialdemo- kraternas budgetförslag genom att pensionärsskatten sänks.

Men jobben då? De kommer genom en förstärkning av ekonomin i kommuner och landsting. Genom att säga nej till den ofinansierade skattesänkning de borgerliga går fram med, så finns möjligheten att genomföra en stor satsning utan att man för den skull får ett större underskott än regeringen.

Att det blir ett underskott är en annan sak. Här handlar det till skillnad från regeringens skattesänkningar om åtgärder som ger jobb och utbildning. När Socialdemokraterna sedan talar om skattehöjningar, så är man noga med fördelningen. Den rikaste tiondelen drabbas. Det är helt rimligt eftersom de fått så mycket av de borgerliga. Men de flesta löntagare drabbas inte. Det skulle både göra det svårt att vinna valet. Det vore därtill extra dumt när landet är i djup kris och konsumtionen fortfarande behöver stimuleras.

De borgerliga kommer nu att rikta in sin kritik på att det inte kommer något gemensamt budgetförslag från de rödgröna. Men det är en kritik som lär falla på hälleberget, med tanke på att man nästa gång, i vår, kommer att gå fram med ett gemensamt förslag.

Om de rödgröna misslyckas med det lär kritiken bli svår att ta. Men inget tyder i dag på att det skulle ske. Det finns inte minst en bred enighet mellan de rödgröna om att skattesänkningar för lånade pengar är en direkt dålig idé.

Mer läsning

Annons