Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt får inte bli marknad

/

Den fria rörligheten i EU är bra.

Annons

 Men den måste balanseras av regler, så att löntagarna inte utnyttjas och så att vården inte blir en plånboksfråga. Allt kan inte styras av marknadsprinciper. Det är lika viktigt på europeisk nivå.

Rött står mot blått – också i EU. Är det någon skillnad på rött och blått i EU-parlamentet? De röstar ju så ofta på samma förslag. Svaret är att det är stor skillnad. Röstandet är ett resultat av att kompromisser regelmässigt föregår omröstningarna. Resultatet av kompromisserna avgörs i sin tur av styrkeförhållandet i EU- parlamentet. Det kan Du som europé påverka.

Vården är ett exempel på hur motsättningarna står. Moderaterna öppnar nu genom handelsminister Ewa Björling för att ändra tjänstedirektivet, som underlättar tjänstehandel över gränserna, genom att kräva att det i framtiden ska omfatta både vårdtjänster och andra sociala tjänster.

Detta direktiv lades fram av EU-kommissionen 2004 i en nyliberal version som allvarligt skulle ha hotat den svenska modellen för vård, omsorg och andra sociala tjänster. Genom ursprungslandsprincipen skulle villkoren i ett medlemsland gälla i alla länder, med lönedumpning som ett ofrånkomligt resultat. Den svenska fackföreningsrörelsen med LO i spetsen slog tidigt larm och tack vare att Sverige hade en socialdemokratisk regering kunde arbetarrörelsen framgångsrikt påverka processen som gav ett kraftigt förbättrat slutresultat.

Ursprungslandsprincipen försvann och flera områden undantogs. Men nu lovar alltså Björling att under det svenska ordförandeskapet arbeta för att vård och sociala tjänster också ska omfattas av direktivet. Detta bör oroa oss alla.

Ska det överhuvudtaget göras förändringar på detta område, Sverige har framgångsrika företag som har nytta av öppnare gränser, så måste det göras med inflytande av politiker som förstår att den fria marknaden inte passar som formel på alla livets områden.

Björlings plattform är ministerrådet. Den positionen förändras inte i valet sjunde juni utan i riksdagsvalet nästa år. Men EU-parlamentet har ett avgörande inflytande om tjänstedirektivet ska förändras. Till detta ska läggas de borgerligas förslag om vård över gränserna där talet om att låta patienten och inte systemen styra, i praktiken betyder att man överger principen om vård efter behov till förmån för en gräddfil där den som kan ta för sig får ta för sig, trots att alla vet att resurserna inte är outtömliga.

Att det är lika oroande i Sverige när fri etableringsrätt införs gör inte förslaget vettigare.

Mer läsning

Annons