Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt dyrare att bli pensionär

Till de mer svårförklarliga sakerna i det senaste valet hörde hur pensionärer i så stor utsträckning, och relativt plötsligt, lämnade Socialdemokraterna till förmån för Moderaterna.

Annons

 Lika svårförklarligt är att de i sån liten utsträckning återvänt till Socialdemokratena. För upprördheten är stor hos alla aktiva i pensionärsorganisationerna när man ser hur beskattningen, det sossarna kallar pensionärsskatten, slår. Frågan är nu om inte också vi som inom en tioårsperiod närmar oss pensionen skulle fundera över hur skatten slår. En utredning gjord av Pensionärernas Riksorganisation, PRO, tyder på det.

Den visar dels det välkända faktumet att pensionärer beskattas hårdare än löntagare. I genomsnitt handlar det i dag om 700 kronor i månaden. Det är något som gör Sverige unikt. I exempelvis Finland som har ett liknande system med jobbskatteavdrag som Sverige, har regeringen i stället kompenserat pensionärerna som nu betalar en procentenhet mindre. I Norge, Danmark, Storbritannien och Nederländerna betalar pensionärerna betydligt mindre. I Tyskland hela 18 procentenheter mindre än löntagaren.

Det Reinfeldtska svenska systemet är lika orättvist som svårförståeligt. Men PRO:s Curt Persson kan (SvD i går) peka på ännu en märklig, om än mindre känd, följd av systemet. Den som beskattas hårdare har ju utöver extrabeskattningen förlorat 40 procent jämfört med arbetsinkomsten.

Det gör att en löntagare som gick i pension 2007 fick ut 64,7 procent av inkomsten. Den som går i pension 2012, kommer med nuvarande regler att få 52,6 procent av nettolönen som löntagare. Det handlar då både om ökade skatteskillnader och nedskrivningen av pensionerna som en följd av den katastrofala ekonomiska tillväxten i finanskrisens spår. Självklart kommer en halverad inkomst att göra det svårt för de många löntagare som blir pensionärer de kommande åren. Det är märkligt. För pensionen är trots allt något som vi själva jobbat ihop. Fler pensionärer borde rösta socialdemokratiskt i nästa val.

Mer läsning

Annons