Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allmänheten klev fram

Visst, en stor polisförstärkning var avgörande. Men väl så viktigt för att få bort våldet i Rosengård, verkar en väldigt pursvensk verksamhet, föräldrar på stan, ha varit.

Annons

För att lösa problemen på sikt måste det civila samhället ta sitt ansvar. Och de ungar som förstör måste möta dialog oftare än batonger. Därtill måste diverse extremister tas på stort allvar och mötas med större kraft.
Det verkar som om det har lugnat ner sig igen i Rosengård där kravaller och brinnande bilar den senaste veckan fyllt tidningar och teve.
Vi har sett bilder på brinnande bilar, diverse extremister med bensinbomber och liknande. Men till sist kunde tillräckligt många poliser och tillräckligt många av Rosengårds fredliga medborgare – i vissa delar av området handlar det nästan uteslutande om invandrare – få slut på våldet ute på gatorna.
Utlösande faktor till oroligheterna blev stängningen av en källarmoské: Men det är knappast orsaken till att det gick så långt.
Det handlar nog snarare om en känsla av diskriminering som i många fall är mer än en känsla, det handlar om att de unga i invandrartäta områden faktiskt ges sämre livschanser än andra.
Härintill skriver jag om skolorna, men det handlar också om en väldig trångboddhet som bottnar i den förment välvilliga förändring av flyktingmottagningen som kallas ebo, lagen om eget boende. Den måste bort eftersom den i många fall innebär en enorm trångboddhet, som inte minst drabbar barnen.
Lägg därtill att ett antal extremister som kallar sig vänster dragits till Rosengård för att öka oron. Och vi har en explosiv blandning.
Vad göra? Det viktigaste kanske ändå har inletts i den mån den väldiga folkblandning som Rosengård rymmer, kan och vågar visa sitt avståndstagande från våldet i aktiv handling.
Sen handlar det om att skänka ungdomarna hopp.
Ett reportage i gårdagens DN från Tensta i Stockholm ger ett exempel. Där har en lokalpolis lyckats få kontakt med många av ungdomarna. Fika och snack duger inte alltid. Och inte i alla lägen. Men det duger ofta, och är en klassisk svensk metod att värna. För skillnaden mellan tidigare generationers raggarbråk och Kungsankravaller och dagens Rosengårdsupplopp är nog mindre än vi tror. De unga behöver hopp.

Mer läsning

Annons