Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är inte unga längre

/

Annons

Det är inte bara de unga som har anledning att oroa sig i jobbkrisen. Många av alla de uppsagda som närmar sig pension har också anledning att kräva stöd och möjligheter till fortsatt jobb. Det blev ett bärande inslag i Mona Sahlins tal i Almedalen i går.

Samtidigt försökte hon, det är ju modet nu, att beskriva en vision av hur ett socialdemokratiskt styrt Sverige ter sig om tio år. Det är ju allmän visdom i politiska kretsar att det är sånt väljarna vill höra. Nog för att jag tycker att väljarna bör veta vad socialdemokraterna står för.

Visionerna liknar ändå mycket det vi levt i tidigare. Politikens kraft används till att minska de klyftor som skapas av marknadsekonomin. Ett samhälle där målet är att välfärden ska nå alla. Ett samhälle där minskade klyftor rentav är ett självändamål, samtidigt som minskade klyftor, både socialt och geografiskt, också är effektivt.

Det nya i går var hennes tal om hur viktigt det är att hålla sysselsättningen uppe genom att den verkliga pensionsåldern höjs.

På presskonferensen före talet sa hon att en höjning från dagens 63 år till 64 år innebär att sysselsättningen höjs med 100 000 personer.

Det stämmer bra med alla prognoser för pensionssystemet som säger att vi som kollektiv måste jobba längre för att vi som kollektiv lever så mycket längre. Det är säkert ändå svårsmält för många. Den populära tanken att vi kan dela på jobben tog hon definitivt avstånd ifrån.

Istället menar hon att vi i Sverige har en märklig syn på erfarenhet.

Hon vill underlätta för fler att jobba längre och tog det lite överraskande exemplet att hon vill ha fler ålderspensionärer i riksdagsgruppen. Det är onekligen en annorlunda ingångsvinkel i ett samhälle alltmer fixerat vid ungdom.

Hon vill göra det ännu lönsammare för äldre att jobba efter 65 års ålder. Och hon vill se till att den arbetsförmedling hon vill döpa om till kompetensförmedling inte diskriminerar äldre. Behövs det vill hon skärpa lagstiftningen mot all diskriminering av äldre.

Till detta vill hon skapa seniorjobb efter förebild av de plusjobb för äldre som de borgerliga avskaffade. Ett alternativ är att göra det via frikostiga anställningsbidrag.

Hon vill införa en kompetensförsäkrings som ska underlätta möjligheten att byta jobb mitt i livet. Och hon vill – här bör dagens pensionärer bli nöjda – att pension ska beskattas som lön. Det går att inleda men knappast slutföra under nästa mandatperiod. Socialdemokraternas dag i Almedalen i går gör bilden av vad sossarna vill konkret, ännu lite tydligare.

Mer läsning

Annons