Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aldrig nöjda

Annons

Soft Power. Mjuk makt. Den ordagranna översättningen är tämligen pricksäker. Vad det handlar om är ett mellanstatligt umgänge som bygger på diplomati, förtroenden och ömsesidiga beroenden.

Begreppet var uttjatat redan innan Barack Obama ens hade svurit presidenteden. Allas förhoppning är nämligen att Obama ska sprida den mjuka maktens evangelium över världen!

samarbete är alltid mycket bättre än godtyckliga anfallskrig. Men George W Bush förstod aldrig det där, antingen var omvärlden med honom eller emot honom. Bush representerade allt vad soft power inte står för.

Det är många som nu undrar hur den nya administrationens utrikespolitiska agenda kommer att gestalta sig. Risken för besvikelser är stor, för innan Obama ens kan fundera på att vända blad måste han hantera arvet efter Bush. Klart är redan att Guantanamo kommer att stängas och att den amerikanska närvaron i Irak ska minska. Å andra sidan planeras kraftiga truppförstärkningar till det utsiktslösa kriget i Afghanistan och även planerna för den så kallade missilskölden verkar ligga fast.

I ljuset av sin föregångare är Barack Obama ändå en present till världen. När vice president Joe Biden i helgen presenterade USA:s nya utrikespolitiska agenda fanns den mjuka makten med i ekvationen: ”demokratin är det främsta vapnet i vår arsenal”, förklarade Biden, det är inte kulturer som ska bekämpas utan extremismen.

Det låter bra, och det kommer också att bli bättre med Obama vid rodret. Men riktigt nöjda med amerikansk utrikespolitik kommer vi aldrig att bli.

Mer läsning

Annons