Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åh, så förlegat och tramsigt

/

Att Martin och Klara älskar varandra och vill leva tillsammans resten av sina liv är normalt ingenting som vi uppmärksammar på ledarsidan. Fast säg något som är normalt med monarkin. Kronprinsessan får ju inte ens resa utomlands utan kungens tillstånd!

Annons

Och vill hon gifta sig, vilket alltså är fallet, måste hon först fråga pappa om lov. Kungen måste i sin tur få ett okej från statsministern. Om kungen vidare finner att drottninggemålen verkar vara en hygglig prick kan han föräras en prinstitel.

Då skrivs historien: Daniel Westling, uppstickaren från Ockelbo som byggde gym och blev prins – det låter som en berättelse ihopsnickrad av Disney.

För allas skull är det väl tur att Victoria förälskat sig i en Daniel och inte en Daniella. Successionsordningen (senast uppdaterad 1979), en av våra grundlagar och ingenting man ändrar på i första taget, behandlar inte samlevnadsformen partnerskap. Heteronormen är just en norm.

Sverige är ett föregångsland på många områden; vi är världsledande på vägsäkerhet, medicinsk forskning, innebandy, ta hand om och uppfostra barn, vi är bäst i Europa på att använda internet. Men när det gäller styrelseskicket är vi däremot hopplöst förlegade.

Vår statschef väljs inte utan ärver sin titel. Det är inte förtjänst och skicklighet som gett Carl Gustaf en plats på slottet utan ren och skär bondtur. Att Victoria och kungen är ansvarskännande och skötsamma personer, ett kärt argument bland rojalisterna, hör inte till sammanhanget. Kungen är snäll, liksom Torsten i korvmojen.

Tänk om Fredrik Reinfeldt skulle ge sin lillebror jobbet som generaldirektör för Socialstyrelsen av den enkla anledningen att han heter Reinfeldt i efternamn. En misstroendeförklaring mot statsministern skulle ligga på talmannens bord samma eftermiddag.

Den dagen Carl Gustaf bestämmer sig för att lämna över tronen till Victoria kommer vår huvudstad att påminna om bronsfesten efter fotbolls-VM -94 och Republikanska föreningens medlemmar kommer att tvingas dricka sin gravöl i någon ödslig källarlokal i Bredäng. Det vilar något motsägelsefullt över det där.

Ja, Sverige kommer att förbli ett motsägelsefullt land så länge monarkin finns kvar. Gårdagens spektakel, med konselj och ett hastigt sammankallat regeringsmöte, stämmer inte överens med samhällets ambitioner att motverka hederskulturer och patriarkaliska familjehierarkier.

Kronprinsessan Victoria är en stark kvinna – fången i ett ännu starkare system.

Mer läsning

Annons