Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Absurdism – bokstavligt talat

Vincent van Gogh skar bort en bit av örat. Den nederländske expressionisten kunde försvara det udda tilltaget med att han var sjuk vid tillfället; två år senare tog han sitt liv.

Annons

Hur den konststuderande kvinnan som förra veckan låtsades vara sinnessjuk för att bli tvångsvårdad resonerade vet jag däremot inte.

Sinnessjuk var hon inte, däremot redigt knäpp.

Studenten drog nämligen igång ett riktigt spektakel efter att polisen omhändertagit henne när hon hotade med att hoppa från Liljeholmsbron i Stockholm; inne på psyk-akuten tvingades personalen spänna fast henne till armar och ben och trycka i henne flera sprutor med lugnande medel.

”Konsten handlar om att pröva gränser”, säger Konstfacks prefekt Olof Glemme som försvarar sin student. Så kan man också misshandla konstbegreppet.

En livsviktig vårdplats stals från någon betydligt bättre behövande, riktiga patienter förödmjukades och vård-personalen kränktes i sin tjänsteutövning. 

I stället för fina priser och ryggdunkar från andra filttofflor borde den här prettotypen få en överdrivet tilltagen räkning hemskickad.

De mellanmänskliga för-troendeband som utgör själva ryggraden i vårt samhälle lider skada av den här typen av experiment.

Vad tänker den bilist som upptäcker en förvirrad flicka balansera på toppen av Vallsundsbron? Nytt konstprojekt på gång?

KO

Mer läsning

Annons