Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40 timmars arbetsvecka är ingen naturlag

/

Annons

Fackförbundet Kommunals tidigare ordförande, Annelie Nordström, ber sina tidigare medlemmar om ursäkt.

Nej, vi talar inte om medlemsskandalen samma Kommunalordförande var djupt insyltad i och kort därefter avgick på grund av.

I egenskap av arbetsmarknadspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ pudlar nämligen Nordström i den politiskt laddade frågan om sex timmars arbetsdag.

I Dagens Arena skriver Nordström: "Jag har slagit dövörat till när Kommunals medlemmar på kongress efter kongress vädjat om kortare arbetstid. Motioner och talarstolsinlägg har varit fulla med beskrivningar av hur fysiskt och mentalt ansträngande det är att arbeta i vården, omsorgen och förskolan. Hur slut man är efter ett arbetspass och hur sliten kroppen blir."

I sann betongsossig anda har Nordström i Kommunals ledning argumenterat för att sex timmars arbetsdag är en gemytlig vision, men knappast uppnåeligt om vi vill upprätthålla den nivå inom välfärden som vi har vant oss vid.

Kvalitativ välfärd kräver att så många det bara går jobbar heltid (och gärna senarelägger pensionen), och heltid måste alltid vara 40 timmar i veckan. Så har välfärdsalgoritmen hamrats in som vore den en naturlag.

Därför är det nu intressant att hon, i en annan politisk roll, säger att det visst är möjligt. Nordström drar paralleller till den senaste arbetstidsförkortningen 1973. Då kompenserades den naturliga brist på arbetskraft som uppstår vid kortare arbetstid, med kvinnornas inträde på arbetsmarknaden.

I dag står vi inför en annan utmaning. De många utlandsfödda som kommit till Sverige är alla i behov av arbete. Det är en samhällsekonomisk utmaning att möjliggöra arbetstillfällen, men också en fråga om möjligheten att bygga sig ett liv genom egen försörjning.

En generell arbetstidsförkortning skulle kunna gå hand i hand med integrationen, om vi ser dess potential.

Ett växande antal arbetsplatser i Sverige erbjuder sex timmar arbetsdag med bibehållen lön. Det är dags att ledande politiker börjar se dess samhällsekonomiska vinst.

Mer läsning

Annons