Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yran svarar på kritik mot Medvinden

Jag tänkte åka Medvinden mot Kungsgårdsviken, men det var mycket snö på isen och en ganska dålig is, inga tillfarter upplogade från Frösö-sidan, inga bänkar att sitta och vila eller byta om på, inga avståndsskyltar.

Annons

Nej, vid Mjälle vände jag tillbaka. Då hade jag på vägen dit mött både en liten sopmaskin och en bil med snöplog vars framfart på isen inte hade någon som helst synbar effekt på underlaget!

Håller kommunledningen på att successivt avveckla Medvinden eller har uppdraget till StorsjöYran AB inte tillräckligt noga specificerats? Har Yranbolaget fått fria händer så att pengarna läggs på den kommande vinterfestivalen i en utsträckning som missgynnar Vinterparken och Medvinden? Yranbolaget må vara bra på festarrangemang men några ismakare syns de varken ha kompetens eller intresse av att vara!

Det är ju Medvinden som är den viktigaste tillgången i Vinterparken och som inte minst holländare kommer hit för. Medvinden måste utvecklas och skötas professionellt och inte halvhjärtat om den skall bidra till att turism ökar och Östersund skall göra anspråk på att kallas vinterstaden!

I år har vi haft en ovanlig vinter som borde ha medfört att Storsjöns is hade kunnat göras i ordning betydligt tidigare, det vill säga det har knappast varit tids- eller isbrist. Nu verkar kalendern få styra. Förutom att sopas och skötas så måste det också gå att förbättra isytan när snöförhållanden gjort att naturisen inte håller bästa kvalité. Det finns ju gått om vatten under isen att arbeta med.

Att spara på utrustning för att sköta Medvinden är lika obegåvat som att spara på fritidsgårdar, torg- och vägbelysning och ofattbart när kommunen uppvisar ett förhållandevis stort ekonomisk överskott. Väljarna har anledning att vid höstens val se till att vi får en ny politisk ledning i kommunen som gör andra prioriteringar.

Lennart Ledin, Folkpartiet liberalerna, Östersund

Yran svarar:

Kanske skulle Lennart Ledin, Folkpartiet Liberalerna, tjäna på att lugna ner sig en smula. Medvinden öppnar först till helgen. Det har varit möjligt att åka efter banan redan under tiden den färdigställts, men först på lördag är det premiär. Det framgår också i annonsering och på Vinterparkens hemsida.

Det handlar alltså inte om någon avveckling eller omprioritering, som Lennart Ledin insinuerar. 

När det gäller varför Medvinden inte öppnat i förväg denna kalla vinter, så har isförhållandena faktiskt varit ovanligt svåra i år med dubbelis, mycket vatten på isen, sprickbildningar och ett tjockt lager tidig snö som gjort att isen inte växt tillräckligt mycket för att vi skulle kunna gått ut med fordon tidigare. Detta är en säkerhets- och arbetsmiljöfråga, som vi hoppas Ledin respekterar. Särskilt svåra är förhållandena på den södra sträckningen, och om förhållandena inte förbättras radikalt kommer vi inte att kunna göra någon bana mot Odensala och över Brunfloviken mot Stenbrottet i Marieby. I stället kompletterar vi sträckningen mot Kungsgården med en slinga mot Bynäset och tillbaka till Härke. Förändringar i Medvindens dragning görs nästan varje säsong utifrån isförhållandena.

Vår personal i Vinterparken arbetar hårt för att skapa optimala förhållanden på Medvinden, vilket man också fått nationellt och internationellt erkännande för.  Att de inte skulle ha intresse och kompetens för sitt arbete är rent struntprat och vi hoppas verkligen att det inte är Folkpartiet Liberalerna som politiskt parti som påstår detta. Som entreprenör till Vinterparken undanber vi oss att bli ett slagträ i valrörelsen.

Lennart Ledin är självklart välkommen att kontakta oss direkt med sina funderingar och synpunkter. 

Vi ses till helgen, när Medvinden har premiär!

För Storsjöyran AB, ansvarig entreprenör av Vinterparken

Håkan Åvall

Lars Sillrén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons