Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vulkaner verkligt miljöhot

I medierna hävdar experterna att isen vid Nordpolen smällter i en allt snabbare takt pga människans utsläpp som består till största delen av fossil förbränning; bilar, industrier med mera.

Annons

Nu ska man köpa utsläppsrätter i tron att det minskar utsläppen och därmed förbättra miljön på jorden. Det är sällan som andra förklaringar framförs. Att isen vid Sydpolen ökar har gått de flest förbi.

Att isen vid Nordpolen smälter kan vara en naturlig variation.

Sveriges Television visade häromveckan ett program om gigantiska vulkaner som genom tiderna haft förödande effekt på vår planet när det varit utbrott som varit ofantligt mycket större än ett vanligt vulkanutbrott.

Enligt Wikipedias site, Supervolcanoes har utbrott inträffat vid Lake Taupo, North Island, New Zealand för 26 500 år sedan, Lake Toba, Sumatra Indonesien för 75 000 år sedan samt Yellowstone Caldera, Wyoming, USA för ca 2,2 miljoner år sedan.

Vid utbrottet vid Lake Toba försattes jorden i en istid som varade ca 1 000 år och mellan 60 och 75 procent av alla människor dog.

Därför har jag svårt att tro att fossila utsläpp – som pågått mindre än 200 år – kunnat radikalt förändra vår planet till det sämre om inte miljoner år av bland annat Super vulkaniska utbrott inte lyckats. Vi är trots allt kvar!

Derek Skinner

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons