Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinster ska ge löneökningar

Annons

Svar till ”Ingen tjänar på strejk”. Mattias Wernberg – Handelsanställd centerpartist – tycker du verkligen att staten ska stå för löneökningar i form av sänkt skatt? Eller tycker du att lönerna inte behöver höjas? Tycker du att den nivå som är i dag ska ligga kvar? Du skriver att du som vanlig Handelsanställd har fått 1417 kronor mer per månad i form av skattesänkning under nuvarande regering. Visst, det tror jag att du fått, men är du en deltidsanställd Handelsmedlem? Det tror jag inte. Hur många kronor i sänkt skatt har en deltidsanställd med få timmar fått?

Ett kollektivavtal är de anställdas enda möjlighet att få rätt till de fördelar som facket och företagen blivit överens om. Kollektivavtalen innehåller regler om arbetet. Det är avtalet som till exempel ger dig rätt till OB-ersättning och pensionsavsättning. Och till en viss lön. Det är avtalet som anger minimilöner i Sverige, inte någon lag.

Handels huvudkrav inför det nya avtalet är löneökning för heltidsanställda med minst 745 kronor (inklusive en låglönepott på 125 kronor) mer per månad för butiksområdet och minst 620 kronor mer per månad för lagerområdet, förstärkt rätt till heltid och förstärkt rätt till tillsvidareanställning samt att begränsa arbetsgivares möjlighet att kringgå lagen om anställningsskydd, då de använder inhyrd arbetskraft i stället för dem som har företrädesrätt enligt lagen.

Under 2009 har försäljningen i detaljhandeln ökat med 20 miljarder kronor. De vinster handeln gör har skapats med hjälp av de anställda. Det är inte mer än rätt att de också får ta del av vinsterna i form av löneökningar.

Eva Handmark, Handelsmedlem och socialdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons