Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraften är ingen undergång

Annons

En Handölsbo försöker skrämmas med att kommunen kommer att förlora stora delar av sina skatteintäkter om det byggs vindkraftverk på Middagsfjället.

Som grund för detta nämner han en undersökning i Västra Härjedalen enligt vilken 10–20 procent av turisterna säger att de inte skulle vilja fortsätta komma om det byggs vindkraftsparker där.

Man skulle dock också kunna tyda undersökningen så att en mycket stor majoritet av de tillfrågade inte hade något emot vindkraftsutbyggnad i fjällmiljö.

Nu är det en sak att svara på en hypotetisk fråga och en annan att ta ställning när det verkligen kommer till kritan. Vi kan dock vara helt säkra på att inte många av ägarna till fritidshus i Åre kommun kommer att sälja sina hus i kommunen på grund av några vindkraftparker inom kommunens gränser. Men om växthuseffekten fortsätter kommer med säkerhet vinterturismen i Åre kommun att minska med åtskilligt mer än 20 procent inom några få decennier från nu.

En annan kommun som har minst lika känslig miljö som Åre är Gotland. Där finns flera vindkraftsparker. Hur har dessa påverkat turisttillströmningen?

I närhet till fågelstationen på Ölands södra udde står ett tiotal vindkraftverk och utanför i havet ytterligare ett antal, utan någon kris för Ölandsturismen.

Och hur kan Halland och Skåne lyckas locka badgäster med Ringhalsverket och Barsebäckssarkofagen inom synhåll?

Beträffande betesmarker för renar brukar storsvenskarna inte ta så stor hänsyn när naturen ska exploateras. Åtskilliga exempel på detta kan redovisas. Middagsfjället är inte ens av Riksintresse för rennäringen!

Är det klokt att avstå tolv miljoner per år för att få stoppa ett vindkraftsprojekt på gränsen till Norge? Det är dubbelt så mycket som alla vattenkraftsanläggningar ger Åre kommun i form av bygdemedel.

J Är det klokt att avstå tolv miljoner per år för att få stoppa ett vindkraftsprojekt på gränsen till Norge?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons