Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft viktig om kalfjällen ska bevaras

Annons

En förening som kallar sig ”Föreningen svenskt landskapsskydd” har tydligen som främsta uppgift att stoppa utbyggnaden av vindkraft i Sverige. De framför en massa argument mot vindkraften som enligt deras åsikt är fullständigt onödig för vår energiförsörjning, eftersom målet för förnyelsebar energiproduktion är 50 procent.

Resterande 50 procent måste väl då komma från kärnkraft med alla dess konsekvenser för miljö och problem med slutförvaring. Vi måste väl sträva mot 100 procent förnyelsebara energikällor? Vi kan ju inte överlåta de här problemen till kommande generationer. Uran är ju dessutom en ändlig resurs så det vore ju en katastrof om vi ser den som en aldrig sinande energikälla!

Tyvärr är det inte bara Föreningen svenskt landskapsskydd som omfattar de här idéerna. Hörde på radions P1 en intervju med ordföranden för Industriförbundet som ansåg att vi skulle bygga ut kärnkraften. Dessutom menade han att de vetenskapsmän som hävdar att vi står inför en global uppvärmning – som bland annat FN står bakom – har fel! Otroligt! Den mannen är ju livsfarlig och borde omedelbart sparkas (helst utan många miljoner i avgångsvederlag).

Våra vindkraftverk levererar för närvarande cirka en procent av vårt elbehov. Målet är trettio procent. Då kan vattenkraft och vindkraft – tillsammans med biobränslen, biogas med mera – göra oss oberoende av ändliga energikällor.

Om vi inte minskar utsläppen från kol och olja kommer vi inte att ha några kalfjäll kvar om sisådär femtio år, eftersom trädgränsen flyttas allt högre upp på fjällslutningarna. Vad skall vi då erbjuda de turister som kommer för att få uppleva fjällnatur? Kalhyggen?

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons