Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft inte gratis

/
  • Produktionskostnaden för vindkraft är dubbelt så hög som för vatten- och kärnkraft.  Foto: Thord Nilsson

Annons

Under år 2008 producerade våra svenska vindkraftverk två TWh, (terrawatt-timmar). Detta skall jämföras med hela Sveriges elproduktion som detta år var 146 TWh.

Dessa vindkraftverk som levererade två TWh vindkraft under år 2008 subventionerades via de så kallade elcertifikaten med en halv miljard. Detta betyder att de under en tioårsperiod subventioneras med sammanlagt fem miljarder. (De subventioneras under högst 15 år)

Eftersom produktionskostnaden för vindkraft jämfört med vatten- och kärnkraft är dubbelt så hög måste vindkraften subventioneras för att kunna konkurrera med dessa energikällor.

Detta är subventioner som svenska folket tvingas betala på sina elräkningar. Kostnaden för de så kallade elcertifikaten, hamnar hos elkunderna.

Var och en kan nu själva räkna ut hur otroligt dyra elräkningar svenska folket kommer att få om regeringens mål om 30 TWh vindkraft skall kunna uppnås till år 2010.

Till detta kommer mångmiljardbelopp för utbyggnad av elnäten och för balanskraft. Kunderna måste ju garanteras el även när det inte blåser.

Vindkraften är inte gratis även om vinden är det.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons