Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte införa strejkförbud

Annons

Lars Hagström, Syndikalist skriver i att Svenskt Näringsliv vill införa ”totalt strejkförbud på alla avtalsområden”. Detta är inte sant. Vi vill dock ha en ordning på arbetsmarknaden där militanta metoder inte ska vara tillåtna. En väl fungerande ordning på arbetsmarknaden är viktig för svenska företags konkurrenskraft och för att Sverige ska vara attraktivt som företagarland. Den svenska ekonomin är till stor del internationellt konkurrensutsatt och därmed mycket sårbar.

I dag är det lätt för en fackförening att vidta konfliktåtgärder. Kostnaderna är mycket små, ofta försumbara, för den fackförening som tar till stridsåtgärderna. Samtidigt leder redan hotet om en konflikt till att arbetsgivarna tvingas att skademinimera och försöka att hitta kortsiktiga lösningar för att undvika konflikter. Lösningar som i ett längre perspektiv kanske inte alls är bra för företagets konkurrenskraft. En konflikt drabbar nämligen företagen/arbetsgivarna och tredje man betydligt kraftigare än de fackföreningar som utlöser den. Men dessa effekter uppmärksammas inte av Hagström.

Vad Hagström också glömmer att berätta är hur Syndikalisterna agerar på arbetsmarknaden och vilka militanta och icke-traditionella kampmetoder de använder sig av. Deras agerande visar på brister och ofullkomligheter i fredsplikten som inte kan försvaras. Det saknas exempelvis varje skäl varför syndikalisterna ska ha större frihet att vidta stridsåtgärder än avtalsbundna fackliga organisationer.

Lars Gellner, arbetsrättsjurist, Svenskt Näringsliv Lisbeth Godin Jonasson, regionchef Östersund, Svenskt Näringsliv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons