Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken el har uranmotståndarna?

Svar till ”Kom med och demonstrera för ren el!” i LT 23 juli: Sedan en tid tillbaka har vi valfrihet gällande vem man vill köpa elkraften ifrån. Det innebär att man inte, som tidigare, måste vara elkraftskund i det bolag som finns i området men man måste däremot köpa kraftöverföringen från dem.

Annons

Det kommer man inte ifrån. Alltså kan den som vill fritt välja ett annat elproduktionsbolag som har 100 procent kärnkraftsfri el till exempel Telge Energi eller O2.

Vill man köpa stor del kärnkraftel kan man välja Vattenfall eller EON. Svårare än så är det inte.

Därför är det konsumentens eget val vad man har i vägguttaget.

Faktum kvarstår att om man köper el från Jämtkraft så köper man från ett bolag som äger del av kärnenergiproduktion vilken medför både urangruvor och slutförvaring av avfallet.

Vill man ändå vara kund hos Jämtkraft kan man välja att köpa enbart vindkraftel eller Bra Miljöval men det kostar extra. Är uranbrytningsmotståndarna villiga att ta den kostnaden eller är protesterna bara munväder?

Många är sin egen plånbok närmast. Det är när man protesterar och samtidigt använder kärnkraftel som dubbelmoralen uppstår.

Det vore intressant med undersökning om vilken sorts elkraft som de protesterande faktiskt har i dag. Själv har jag vindkraft.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons