Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill köra miljövänligt

Annons

Riksdagen har bestämt att hela samhället ska vara tillgängligt för alla, men arbetet för att komma dit går i snigelfart och ibland till och med åt fel håll. En ny och helt onödig skiljelinje har upprättats med miljöbilarna, där personer med olika typer av funktionsnedsättning ofta blir portförbjudna.

Miljöminister Anders Carlgren har deklarerat att 2025 ska alla bilar vara miljöbilar. Det är ett bra mål, eftersom vi gemensamt måste göra något åt klimatfrågan. Men målet är i dagsläget orealistiskt för många av oss som har funktionsnedsättningar.

En ny granskning gjord av Gröna Bilister och Riksförbundet för Trafik-, Olycksfalls- och Polioskadade (RTP) visar att inte ens var tredje miljöbilsmodell finns med automatlåda, en grundförutsättning för att personer med lättare funktionsnedsättning ska kunna köra den.

För många av RTP: s medlemmar är bilen inte bara en bil utan också ett hjälpmedel, och därför betalas ett bilstöd ut vart nionde år. Eftersom vi inte kan byta bil oftare än så drabbar de kraftigt höjda bensin- och vägtrafiks-katterna oss extra hårt. Om vi skulle kunna köra miljövänligt skulle vi kunna undvika denna fälla.

RTP i Östersund tycker att inga bilister ska vara utestängda från möjligheten att köra miljöbil. Vi i RTP vill dra vårt strå till stacken och försöka påverka bilindustrin så det i framtiden finns fler miljöbilar även för oss. Fram till dess tycker vi att det är rimligt att politikerna ser över reglerna för bilstödet, så att personer med funktionsnedsättning får en lättnad i skatterna och att den nioåriga perioden kortas.

Nu hoppas vi att ministrarna kan samarbeta och undvika de målkonflikter som uppstått mellan miljöfrågor och ett tillgängligt samhälle för alla.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons