Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ska visa politikerna kulturens kraft

/
  • Insändarskribenten Åke Mortaigne delar Stefan Hallgrens uppfattning att idrotten måste ställas mot kulturen – för varje krona som satsas på idrotten, ska en krona gå till kulturen.
Foto: Henrik Flygare, Andreas Persson

Annons

”Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves” (Friedrich von Schiller). Ett citat som passar väl in på vissa politiker och tjänstemän i Östersunds kommun.

Jag tänker naturligtvis på situationen för kulturarbetarna i kommunen. Att kultur inte är ett prioriterat område för de styrande i kommunen, är i och för sig inte nytt. Det som möjligen är nytt är att nu har makthavarna inför öppen ridå avslöjat sitt förakt för kultur och för alla dessa människor som på professionell eller ideell basis arbetar med att sprida kulturen i kommunen och länet.

Kommunens informationschef säger att det inte finns någon kultur att lyfta fram. Man undrar vems ärenden hon går.

När politiker (läs AnnSofi Andersson) tillfrågas om varför kulturen inte lyfts fram på samma sätt som idrotten så svarar hon att idrotten är bättre organiserad än kulturen, alltså det hon menar är att den som är bäst på att lobba för sin sak, får mest resurser. Där har vi förklaringen till att det ser ut som det gör med fördelning av resurser mellan idrott och kultur i Östersund.

Jag delar Stefan Hallgrens uppfattning att idrotten måste ställas mot kulturen. På annat sätt går det inte att tvinga fram en förändring av resursfördelningen mellan idrott och kultur. Hallgren menar att för varje krona som satsas på idrotten, ska en krona gå till kulturen. Naturligtvis innebär det att idrotten i framtiden kommer att få mindre resurser men medborgarna i en kommun har rätt att kräva av sina politiker att bli behandlade utifrån en likvärdighetsprincip. Allt annat leder till osunt klimat och bidrar till att minska sammanhållningen människor emellan.

Till alla er som dagligen sliter med ert viktiga arbete i kulturens tjänst, ofta i undermåliga lokaler till en låg ersättning och en utebliven uppskattning från maktens korridorer – nu ska vi sluta oss samman och visa vilken enorm kraft det ligger i kulturarbetet. Vi hörs!

Åke Mortaigne, ordf i Föreningen Jazz i Jemtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons