Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste välja – vargar eller skolor?

Annons

Björnen missgynnad, järven starkt hotad, lodjur sårbar, varg akut hotad. Samtliga omdömen såväl som rovdjurens antal är felaktiga eller rena lögner!

I slutet av 1700- och början av 1800-talet beordrades svenska folket ut till vargskall för att utrota den hemska vargen. Man misslyckades då 50 till 100 vargar blev kvar i de stora ödsliga fjälltrakterna; drygt en fjärdedel av Sveriges yta. Estland skulle på 1950-talet utrota vargen med; fällor, snaror, gift och jakt men misslyckades.

På Sovjetunionens tid jagade man varg med helikopter och höll vargstammen i schack, men om de försökte utrota vargen är osäkert. Efter Sovjetunionens upplösning slutade man jaga varg med helikopter och vargstammen har sedan dess tiofaldigats i Ryssland och snart ätit upp allt vilt och är nu i färd med att äta upp tamboskapen för den fattiga landsbygdsbefolkningen.

Tala om akut utrotningshotad. Vargen torde vara det mest seglivade däggdjuret i världens fauna.

Inget fel i att Sverige hyser de fyra stora men varför ska vi ha två till tre gånger fler rovdjur än vad som är nödvändigt och önskvärt för en majoritet av oss? Varför tänker inte rovdjursförespråkarna, läs rovdjursfanatikerna, på oss som bor och lever där rovdjuren finns?

Sverige är inte ett rikt land längre. Se fakta; kommuners och landstings skattepengar räcker inte längre till en bra; skola, sjukvård och äldreomsorg. Vi måste alltså välja, prioritera, vad är mest nödvändigt för en majoritet av oss; en för stor rovdjursstam som snart äter upp allt vilt såväl som tamrenen eller skola, vård och äldreomsorg?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons