Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska ta hand om gamla?

Annons

Regeringen har nu presenterat sin satsning på äldreomsorgen, omvårdnadslyftet. Det är 1 miljard kronor till kompetensutveckling för personalen. Tyvärr kommer man inte åt de stora problemen inom äldreomsorgen med detta.

Så vilka är de stora problemen? Framförallt handlar det om hur äldre i framtiden ska kunna få bra omsorg när de blir allt fler samtidigt som allt färre vill arbeta inom äldreomsorgen. För att klara av de stora demografiska förändringarna behöver 150 000 personer anställas inom äldreomsorgen fram till år 2030.

En framtidsbransch alltså. Men tyvärr är det inte så många som vill jobba där vilket leder till att många utan utbildning anställs. 1980 var situationen en helt annan. Då sökte 18 000 ungdomar det som kallades vårdlinjen på gymnasiet och det krävdes höga betyg för att komma in. Förra året var det bara 4 300 personer som påbörjade det som i dag kallas Vård- och omsorgsprogrammet. Varför?

Det handlar om hela branschens attraktionskraft och status. Det har hänt mycket på 30 år. Till det sämre. Det har inte undgått dem som väljer bransch och utbildning. Alla känner någon, en mamma, syster eller kompis som jobbar inom omsorgen. Alla har hört dem berätta om den dåliga lönen, det ofrivilliga deltidsarbetet, det tunga och stressiga jobbet och de dåliga villkoren.

Det är dags att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen. Endast så kan vi locka unga människor att utbilda sig för jobb inom omsorgssektorn. Annars kommer vi om några år ha en explosion av äldre med omsorgsbehov men ingen utbildad personal att ta hand om dem.

Siw Karlsson, ordf. Kommunal Z – Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons