Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart har fåglarna tagit vägen?

Annons

Där jag bor har småfågelpopulationen minskat radikalt på 2 000-talet. Tidigare hade jag dussinet fåglar vid fågelbordet. I vinter är det endast tre talgoxar. För tio år sedan hade jag 8 – 10 häckningar i mina tio fågelholkar. Så gick antalet häckande ner till 2 – 3 besatta holkar till i sommar en enda bebodd holk. Jag hade också för tio år sedan omkring dussinet kråkor och hälften så många skator. Nu har jag bara fyra kråkor och tre skator som brukar sitta i favortibjörken. Fåglarnas beteende har också starkt förändrats. Småfåglarna sitter inte kvar i fågelbordet utan när de har tagit ett frö så flyger de upp i träden och de stannar bara några minuter vid fågelbordet. Kråkfåglarna brukade samlas på förmiddagen och stanna i 10 – 15 minuter. Nu samlas de mer sällan och stannar i bästa fall några minuter. Den tidigare kajflockens omkring 30 fåglar är nu nere i 7 – 8.

Känner månne fåglarna av den elektromagnetiska strålningen /EMF, som ökat med cirka 50 ggr det senaste kvartsseklet, och som påverkar allt levande? Är strålningen mindre inne i tät skog och känner fåglarna det?

Kråkfåglarna har färre, ja mindre än hälften så många ungar nu. Kråkorna har de senaste åren endast haft tre ungar. I skatboet utanför mitt fönster är det ett par ungar, men i fjol inte en enda. Problemet med EMF, som accelererat starkt de senaste 5 åren, är definitivt inget problem, som löses genom att stoppa huvudet i sanden! Och nu är klockan 5 i 12!

Erland Lundgren, Norrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons