Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför omskärs pojkar och flickor?

Annons

En åsikt i frågan om omskärelse av Birgitta Rydbergs (BR) är besynnerlig. Hon påstår: ”Denna religiösa sedvänja har definitivt inget samband med den avskyvärda kvinnliga omskärelse som pågår i vissa länder.”

Varför omskärs både pojkar och flickor?

Det hela rör sig om kontroll från religiösa ledare att barn och vuxna skall avhålla sig från sexualitet och onani. Och här skiljer sig inte sedvänjorna mellan könen. Så bara den anledningen är skäl nog att låta bli omskärelse av både pojkar och flickor.

Varför dör 150 personer per år vid blindtarmsoperationer? Därför att det alltid finns risker vid kirurgiska ingrepp, inte stora, men de finns. Så BR:s påstående att det inte finns några medicinska risker om andra än klåpare genomför stympningen stämmer inte.

Självfallet strider BR:s åsikter mot FN:s Barnkonvention, det har påpekats ett flertal gånger. Och Sverige har 1990 som ett av de första länderna ratificerat FN:s Barnkonvention. Men vi har inte implementerat den i lagstiftningen (annat än i undantagsfall men då följs inte lagen), så i realiteten verkar vi strunta i Barnkonventionen, vi som är så stolta över att aktibt ha medverkat vid genomförandet av FN:s Barnkonvention.

Vem skall kontrollera att ett barn/vuxen är omskuren? Offentligt vid Bar Mithzva? Annan offentlig religiös ceremoni?

Att en religiös sedvänja funnits i tusentals år innebär att det verkligen är på tiden att man från religiöst håll måste sluta kontrollera barns och vuxnas sexualitet.

Att denna sexualitetskontroll sedan har skett (och sker!) med sjukvårdens hjälp är fruktansvärt omoraliskt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons