Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför omhändertogs hunden?

Annons

I höstas blev en hundägare uppringd av polis och anmanad att inställa sig vid polisens hundträningsplats för test av sin hunds farlighet.

Ägaren får ingen förklaring, utan han hade bara att lyda annars skulle hunden omhändertas. Vid testdagen ber hundägaren återigen om förklaring varför hans hund ska testas. Till svar fick han att ärendet var sekretessbelagt?

Är det bara i Jämtland en person tvingas inställa sig utan att få veta varför?

Vilket lagstöd har polisen för att kalla någon till test av hund?

Har man inte som ägare rätt att få veta vad som läggs hunden och ägaren till last, samt därmed också möjlighet att bemöta påståendena?

Hundägaren fick ca en vecka efter kallelsen ta del av polisens underlag för sitt agerande. I underlaget finns överhuvudtaget inga omständigheter som berättigar polisens agerande.

Den hundansvarige i polismyndigheten har åsidosatt gällande regler och drivit ärendet på eget bevåg. När detta förfarande kommer till polisledningens kännedom så stöttar myndigheten detta rättsstridiga förfarande i deras inlaga till länsrätten i Jämtland.

Jag hade trott att polisledningen skulle rätta till detta fatala misstag som gjorts av en enskild polis i myndighetsutövning.

I stället omhändertas hunden och stallas upp på ett hundpensionat. Under vistelsen far hunden väldigt illa och blir mycket stressad, som får till följd att hunden magrar fyra kg samt skadar sig själv.

Nu är hunden tillbaka hos sin ägare men med restriktioner som munkorgs- och koppeltvång, beslut fattade på mycket lösa grunder.

Ska jag som hundägare känna oro för att polisen när som helst kommer att tvinga mig till en test utan grund?

Orolig hundägare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons