Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdens skumma priser känns ologiska

Jag har aldrig begripit när jag skall betala eller inte när jag är på Hälsocentralen eller fått en remiss till sjukhuset. Ibland är det gratis och ibland kostar det.

Annons

Det är dyrt att ta blodtrycket och billigt att ta prover. Vilket känns mycket ologiskt. Det kan knappast spegla kostnaderna för detta. Naturligtvis så skall vi ha kvar våran grundtrygghet för en bra vård via skattsedeln. Men om man kunde ta betalt för varje besök och varje undersökning enligt en begripligt prislista så kanske vi slapp överutnyttjande av vården och skattehöjningar. Men motprestation för detta är ett högkostnadskort enligt modell ”Apoteket”. Det skall vara enkelt och bara att dra kortet när man betalar. Detta höjer också säkerheten istället för att man skall rabbla personnumret utan att behöva visa legitimation. De som behöver mycket vård får snabbt ett frikort och vi övriga som utnyttjar vården sällan kan betala mera för detta. För barn och ungdomar skall det fortfarande vara gratis. För mig är det obegripligt att Landstinget är så bekymrad för kostnaden för vaxcinet mot svininfluensan på 2 gånger 62 kronor. Jag har svårt att se att vuxna personer skulle ha något problem att betala detta.

J Ibland är det gratis och ibland kostar det. Det är dyrt att ta blodtrycket och billigt att ta prover. Vilket känns mycket ologiskt.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons