Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vansinnigt om glödlampor

Den första september förbjuds den vanliga matta glödlampan. Inom ytterligare något år förbjuds även den klara glödlampan. I takt med att lagren töms tvingas vi gradvis gå över till lågenergilampor. Det är en av de mest ineffektiva och byråkratiska lagar som någonsin införts i vårt land.

Annons

Den som har råd kan flyga runt jorden, köra en stor bensinslukande bil eller bo en villa på 300 kvadratmeter med uppvärmd pool. Det är saker som är tillåtna men som drar tusentals gånger mer energi än belysningen i våra hem. Det är ett skäl till varför förbudet är absurt. Varför just glödlampor?

Ett annat är kostnaden. En lågenergilampa kostar cirka tio gånger så mycket, ungefär 50 kronor per lampa mot 5 kronor för glödlampan.  Och de är direkt skadliga för miljön genom det kvicksilver som de innehåller. Om en lågenergilampa brister skall rummet vädras en timme och ingen ska under tiden vistas där. Och vad vi slutligen skall göra av med det kvicksilver som lamporna innehåller vet ingen.

Men värst av allt är kanske att glödlampsförbudet inte kommer att spara ett dugg energi. Den värme som glödlamporna producerar måste kompenseras, och dessutom kräver tillverkningen av en lågenergilampa mycket mer energi än en glödlampa. När vi kommer till slutsumman av detta kommer det att visa sig att förbudet inte sparat någon energi alls.

Varför inte låta människorna välja själva? Om nu någon vill behålla sin glödlampa, varför skall de inte få göra det? Vi förbjuder ingen att flyga eller köra en stor bil, men just glödlampor - en fullständigt ofarlig produkt - ger vi oss på. Till ingen nytta alls. Ändå står alla riksdagspartier som en man bakom förbudet.

Det ser ut som konkret miljöpolitik. Men i verkligheten är glödlampsförbudet bara ännu ett kraftfullt slag i luften.

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons