Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanlig vänsterskrämsel

Kick Leijnse menar i LT att de nya valfrihetssystemen kommer att medföra att ”privata intressen kommer att ta över vården”. Leijnse menar också att ”patienternas plånböcker får makten över vården”.

Annons

Vilka osynliga samband som gör att det skulle bli så framgår inte om man läser hela texten. Och hur skulle det vara möjligt när vården är offentligt finansierad, när det är landstinget som inom ramarna för valfrihetssystemet beställer vården? De vårdgivare, såväl privat drivna som offentliga, som ger patienterna den bästa vården, är de som kommer att överleva inom ramarna för systemet när patienterna själva får välja. Vården ges efter behov och det är inte möjligt att neka patienter vård.

Det är vanligt att politiker på vänsterkanten använder sig av skrämselpropaganda när det handlar om privata vårdgivare. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Svenskt kvalitetsindex visar för sjätte året i rad att patienterna är mer nöjda med privat driven vård än offentlig. När vårdgivare som uppfyller grundläggande kvalitetskrav och har tillräcklig kompetens kan etablera sig och erbjuda vård skapas konkurrens och utvecklingskraft. Patienterna och brukarna får ökad valfrihet, personalen får fler arbetsgivare och framförallt får vi mer vård för pengarna. Valfrihet för patienter och brukare bygger på att företag kan etablera sig och konkurrera om patienternas förtroende.

Katarina Storm Åsell, näringspolitisk expert, Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons