Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välj ditt kött med omsorg

Att maten vi äter påverkar miljö och klimat vet nog de flesta vid det här laget.

Annons

Så mycket som en tredjedel av hushållens totala utsläpp av växthusgaser kommer från maten, och den allra största delen från djuruppfödningen. Att äta mindre kött är helt nödvändigt för att jorden skall kunna föda en växande befolkning så hållbart som möjligt.

Men betande djur fyller flera viktiga funktioner. Djur som nöt och lamm äter gräs, något som vi människor inte kan äta, och de kan beta på marker som inte passar för odling av spannmål eller grönsaker. De hjälper oss också att hålla markerna öppna och öka antalet växter och djur. En svensk betad hage kan innehålla rekordmånga 40 olika växtarter på en kvadratmeter. Man vet dessutom att om naturen är rik på arter så kan den hantera klimatförändringar bättre.

Djur som kyckling och gris äter nästan bara kraftfoder gjort på spannmål som människan skulle kunna äta direkt, vilket är resursslöseri. I dag går hälften av spannmålen som odlas i Sverige till djurfoder. Mycket av fodret till de svenska djuren är importerat, bland annat soja. Odlingen av soja leder till stora miljöproblem och sociala konflikter i Sydamerika. Skog som huggs ner och bereds för foderodling eller djurhållning står årligen för hela sex procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Att vara miljö- och klimatsmart är att äta mindre kött och när man äter kött om möjligt välja kött från djur som äter mycket gräs och betar på värdefulla hagmarker. Det vill säga ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött från nöt och lamm. Givetvis är älg- och renkött utmärkta alternativ för oss jämtar.

Vattudalens Naturskyddsförening gm Pieter Fürst, ordf.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons