Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vinner Åre kommun på skolflytten?

Annons

Att Åre kommun har en dålig balans i sin ekonomi just nu har vi ju blivit informerade om. Men att besluta en flytt av högstadiet i Järpen har vi lite svårt att förstå med tanke på att alla ekonomiska utredningar inte är färdiga.

Sedan beslut togs (26/11 –08) om att flytta Racklöfska skolans 6–9:a från Järpen till Mörsil, så har fler funderingar och fler frågor kommit i våra tankar, nya dyker hela tiden upp. Varför görs flytten egentligen?

Att det skulle bli en besparing att skjutsa 150–200 elever till Mörsil är ren och skär nonsens. Det är inte ekonomiskt försvarbart. Vi har jämfört siffrorna mellan förslagen.

Varför reagerar ingen i oppositionen? Hur kan man blunda för tydliga felaktigheter?

Som ett exempel har man lagt på 100 000 kronor att anpassa Mörsils skola. Det blir ingen stor förändring för den summan, det kan nog många hålla med om. Vad vi förstår så måste det göras vissa förändringar. Entrén är för liten. Det ska passera ca 300–350 elever per dag och inte ca 170 som det är i dag.

Särskolan pratas det väldigt lite om, de ska ju också flytta med, från nya fina lokaler till vad? Har ni överhuvudtaget pratat med Länstrafiken? Det är inte bara och ändra lite i tidtabellen. Räkna på faktiska kostnader och inte på schabloner och glädjekalkyler.

Var ska alla elever kliva av och på? Ute vid vägen eller på Folkets hus? Får de långväga eleverna byta buss för att komma fram, får de då långa väntetider innan anslutningsbuss kommer? Vart tog miljötänket vägen? Eleverna har visst funderingar kring ökningen av busstransporterna.

Det känns sunt att de tar upp det, då har ju i alla fall den visionen uppnåtts.

Ja, eleverna ja, dem har vi inte glömt bort. Det kanske ni har?

Dagens femmor ska flytta till Mörsil ht -09 och resten ht -10, vilket innebär att dagen sjuor får gå ett år på Mörsils skola. De ska byta skola, lärare, klasser och miljö precis det år då det kanske är som viktigast att kunna prestera för att få ett bra slutbetyg.

Har personalen fått yttra sig? Vad händer med dem till hösten? En oro hos dem skapar inget bra arbetsklimat för våra barn, om de mår bra eller dåligt skiner igenom.

Stämmer det verkligen att personal har blivit nedtystade om de visat intresse över hur kommunen gått tillväga i denna dolda beslutsgång?

Nu till de idrottsliga möjligheterna.

Kom inte och försvara er med att både Åre och Mörsil klarar sig bra trots att det inte finns en ishall i Åre, eller att Mörsil inte har flera mil längdspår i bra skick. Fast Eva Hellstrand tycker att bra skidspår inte är så noga och ska man åka skridskor så kan eleverna bussas till Järpen.

Nu råkar det ju vara så att det redan finns is-, curlinghall, milslånga längdspår i utmärkt skick, nyrenoverat badhus (omklädningsrummen), ett flertal fotbollsplaner i direkt anslutning till skolområdet. sDessutom, enligt oss, ett av Sveriges bästa bibliotek, samt kulturskolans lokaler.

Se fördelarna! Inte att vi är bortskämda och har allt.

Nu vill vi rikta oss till alla Mörsilbor. Vi vet att er skola är bra nu och förhoppningsvis även i framtiden.

Vi jobbar inte för att ni ska komma till oss, vi tycker att storleken på vår skola är bra och att ni ska få behålla er. Och vi vill inte ligga i någon byfejd med er.

Åre kommuns vision ”I vår kommun är det dynamik, hållbar utveckling och delaktighet som ger oss trygghet, framtidstro och livskvalitet”.

Dra oss på en kälke……

Pernilla Andersson, Mia Paulsson, Camilla Svedberg, Karin Eriksson, Agneta Sundberg och Ylva Edler

Några mammor i Järpen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons